Veckans Aktuellt v23: Jag får en klump i magen av konkursstatistiken i byggsektorn

 

VECKANS AKTUELLT | Konkursstatistiken ger alarmerande information om att bostadsbyggandet är på väg rakt in i väggen. Det hade byggts mer med en socialdemokratisk regering men det gamla investeringsstödet hade behövts vridas om. Fullständigt absurt att skattemedel går till svartkontrakt och väldigt positivt med nya verktyg för att motverka otillåten andrahandsuthyrning. Angående SBB-turbulensen var vd-bytet väntat, menar vår expertkommentator Lennart Weiss som också menar att vänsterargumentationen som hörs i spåren av SBB-krisen är populistisk: ”Tänk om de hade tyckt att det var lika självklart att det alltid är bättre att äga när handlar om människors boende”. Programledare: Anna Bellman.

SBB har länge varit den stora snackisen i fastighetsbranschen och i veckan kom beskedet av grundaren Ilija Batljan slutar som vd. Den nya vd:n Leiv Synnes har en lång bakgrund inom Akeliussfären, senast som vice vd och CFO.
– Det var ingen jätteöverraskning givet omständigheterna. Det är ett bolag med förtroendeproblematik, det var nödvändigt att göra nånting.

SBB har gått ut med att de ska sälja tillgångar – detta har lett till krav på kommunal förköpsrätt från vänsterhåll.
– Som vanligt när det gäller Vänsterpartiet är de befriade från affärsmässiga överväganden. Man ska inte glömma att de flesta fastigheterna har sålts till villkor som varit fördelaktiga för kommunerna. Jag hade kontakt med en kommun i övre Norrland för ett par veckor sedan, som snabbt hade konstaterat att det inte fanns någon anledning att köpa tillbaka dem.
– Det är en sak när det gäller samhällskritiska fastigheter, som exempelvis försvarsfastigheter. I övrigt får man utgå från att kommunerna visste vad de gjorde när de sålde.

Samtidigt pågår en debatt om att äga eller hyra, där de flesta nu tycks övertygade om att det alltid är bättre att äga.
–  Jag såg Magdalena Andersson använda det argumentet häromdagen och det är ju väldigt intressant att hon säger så: Tänk om man kom fram till den slutsatsen också när det gäller människors boende. Vi på Veidekke har gjort mängder av rapporter som visar att det är mer ekonomiskt fördelaktigt att äga än att hyra sitt boende.

Men där är inte vänstern i sitt tänkande.
– Samtidigt finns det situationer där det är mer fördelaktigt att hyra, på både bostads- och fastighetsmarknaden. Kommuner har haft olika skäl när de valt att sälja. Att yrvaket gå ut och säga att det alltid är bättre att äga, det är politik – och inte i sin vackraste form.

Tragedier bakom konkursstatistiken
Det är inte bara SBB som har drabbats av ränteökningarna och den allt tuffare konjunkturen. Creditsafe som mäter konkurser, konstaterar att så länge de har mätt – runt 20 år – så har konkurssiffrorna för maj aldrig varit så höga som i år. Och bygg- och fastighet tillhör de värst drabbade sektorerna.

– Jag får en klump i magen av den situationen. Jag har anat att det skulle se ut så här och det kommer bli värre i höst. Det finns gott om mindre byggföretag som investerat sina överskott i att utveckla bostäder vid sidan av, byggt ett fåtal villor men nu kan inte slutkunden ta de ökade byggkostnaderna. Det är tragedier som utspelar sig här och det blir än värre i höst.

Hur mycket hade byggts med en S-regering?
Jennie Nilsson, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, säger i en stor intervju med Fastighetstidningen att ”det hade byggts mer med en socialdemokratisk regering”?

– Ja, hon har nog rätt i det. Och just nu är det inte bara Socialdemokraterna som tycker att det var dålig tajming att dra tillbaka investeringsstödet, utan även stora delar av bostadsutvecklingssektorn. Det hade byggts mer, men frågan är om det hade byggts på rätt ställen? Det hade byggts mer i till exempel Skövde, men det är inte vad som behövs. Investeringsstödet hade behövts vridas så att det hade byggts mer i industristäderna i Norrland och i våra storstäder.

Absurt att skattepengar går till svartkontrakt
Socialdemokraterna och Moderaterna är inte ofta överens men ibland händer det. Linköpings båda kommunalråd, socialdemokraten Kristina Edlund som är ordf i kommunstyrelsen, och moderaten Niklas Borg som är vice ordf, sågar i ett debattinlägg den dom som kom från Högsta Förvaltningsdomstolen nyligen som säger att kommunen (Göteborgs kommun i det aktuella fallet) är skyldig att betala försörjningsstöd för bostadshyra till en klient som uppenbarligen hyr sin bostad svart.

– Man kan bara skratta åt eländet. Domen säger något om det svenska rättsväsendet. Det är naturligtvis absurt att offentliga medel går till att finansiera svarta hyreskontrakt. Jag utgår från att regeringen vidtar någon typ av åtgärd.

Även om detta skulle betyda att klienten vräks.
– Man måste vara konsekvensneutral i det här fallet. Klienten har med öppna ögon gått in i något som är olagligt. Och man kan inte understödja kriminell verksamhet med offentliga medel.

Nytt verktyg kan motverka otillåten andrahandsuthyrning
Fastighetsägarna har inlett ett samarbete med Rezidans som är en startup med ett verktyg som ska hjälpa fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att bevaka vilka som egentligen bor i husen och motarbeta oegentligheter som otillåten uthyrning och folkbokföringsbrott.
– Det är intressant. Jag kände inte till detta innan, men det verkar vara ett utmärkt verktyg. Det ligger i allas intressen att otillåtna andrahandsuthyrningar motverkas. Det är ett stort problem och den grova organiserade brottsligheten skor sig på detta. Det är mycket angeläget att få bukt med problemen.

Nio månader långa förhandlingar i Göteborg
Häromdagen blev hyresförhandlingarna för 35 000 hushåll i Göteborg klara. Höjningarna ligger på mellan 2,25 procent (nybyggt) och 4,2 procent, från 1 april 2023. Inget uppseendeväckande med nivåerna – men det tog nio månaders förhandlingar att komma fram till dem.
– Jag förstår Fastighetsägarna GRF:s vd Rikard Ljunggrens frustration. Vi hade uppe frågan på Bopol Live Hyresrätt, där Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström fick frågan; Varför styr ni inte upp det här med ett nationellt märke att utgå från? Beskedet var att det är en hundraårig tradition inom Hyresgästföreningen att förhandlingarna ska drivas på lokal nivå. Så hela fastighetsbranschen tas som gisslan på grund av en gammal tradition inom Hyresgästföreningen.

Trepartsöverenskommelsen utvärderas just nu av de tre parterna – Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen – och resultatet av utvärderingen kom inte i maj som planerat.
– Att den dröjer tyder på interna slitningar inom Fastighetsägarna och kanske även inom Allmännyttan. Det blir intressant att ta del av utvärderingen. Utifrån sett kan man konstatera att trepartsöverenskommelsen verkligen inte blev någon succé.

Kvalificerade mätfel
Fastighetstidningen skriver om produktivitetsutredningen som finansminister Elisabeth Svantesson tillsatte nyligen. Ministern pekade ut bygg som en sektor där produktiviteten har utvecklats väldigt lite sedan år 2000.
– Det handlar om kvalificerade mätfel. Produktivitet handlar om att mäta kvalitet. På 30 år har husbyggandet gått från betongskal med självdrag till dagens hus med väldigt låg energianvändning. Vi bygger en annan produkt i dag och det är svårt att fånga i statistiken. Det är bra att man nu ska kunna reda ut detta så kanske vi slipper de systematiska missförstånd det här har lett till.

Få våra nyhetsbrev på tisdagar och fredagar, prenumerera på bostadspolitik.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.