Låg produktivitet – eller felaktig statistik?

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) pekar ut byggbolagen som de minst produktiva i landet. Byggföretagen menar att det är en syn som bygger på felaktig statistik.

Fastighetstidningen skriver om produktivitetsutredningen som regeringen och Elisabeth Svantesson tillsatte för några veckor sedan. Ett område som finansministern särskilt pekar ut för bristande produktivitet är byggbranschen. ”En inhemsk marknad som inte är konkurrensutsatt som andra och med dålig utveckling”, sade hon under pressträffen.

Enligt SCB:s och KI:s index för produktivitetsutveckling sedan 2000 har produktiviteten i den svenska ekonomin ökat med 65 procent – men byggbranschen bara med fem procent.

Men Johan Deremar, prognosansvarig hos Byggföretagen, anser att statistiken ger en felaktig bild. En parameter för produktivitetsutveckling är högre kvalitet och Johan Deremar menar att det är svårt att mäta kvalitetsförbättringar i bygg på samma sätt som för till exempel bilar eller elektroniska produkter.

– En motorväg byggd i dag får inte högre kvalitetsvärde än motorvägen byggd för 30 år sedan. En tredjedel av byggindustrins verksamhet är även ombyggnationer, renoveringar och reparationer med låg produktivitetsutveckling. Resultatet är då att bygg framstår som dyrare men inte bättre. Detta har vi påtalat för SCB, säger han till Fastighetstidningen.

Byggföretagen lyfter även kommunala särkrav och kollektivavtal som parametrar som bromsar utvecklingen.

Läs hela reportaget i Fastighetstidningen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.