Stark produktivitetstillväxt inom bygg – men fastighetssektorn står stilla

 

Ryktet om den svaga produktivitetstillväxten i byggsektorn får kraftigt mothugg av en ny rapport från SNS Konjunkturråd – rapporten visar att byggsektorn hade en produktivitetsökning på 62 procent mellan 1998 och 2021, nästan i paritet med tillverkningsindustrin, som låg på 65 procent.

– Det talas ju ofta om att byggsektorn har en så svag produktivitetsutveckling. Men vad vi ser är att den varit stark, framför allt efter finanskrisen, säger Lars Persson, som har ansvarat för rapporten, till Byggindustrin.

Persson förklarar uppgången med att ”den kreativa förstörelsen” fungerar inom byggsektorn. Nya mer effektiva företag slår ut de gamla, eller så höjs produktiviteten genom att de mindre effektiva bolagen köps upp.

Fastighetssektorn står däremot och stampar. Produktivitetsökningen ligger på – fyra procent.

Lars Persson förklarar i Fastighetsnytt att det beror på att de nya företagen här inte är mer produktiva än de etablerade.

Det finns också skillnader mellan olika sektorer och i industrifastighetssektorn har produktiviteten ökat mycket mer än i bostadssektorn, vilket förklaras med att bostadssektorns regleringar drar ner produktiviteten.

Ladda ner rapporten här, läs Byggindustrins artikel här och Fastighetsnytt artikel här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.