”Avskaffa amorteringskraven helt och hållet, permanent”

Lars EO Svensson, tidigare vice riksbankschef, är övertygad: I en intervju med Dagens Industri säger han att amorteringskravens samhällsnytta inte går att påvisa, däremot har de stora individuella och samhälleliga kostnader.

Det senaste budet från regeringen är att valrörelsens löften om lättnader har förvandlats till ytterligare en utredning som ska redovisas i sommar.

Lars EO Svensson ser varken inflations- eller stabilitetsrisker med slopade krav. Till DI säger han:

– Man borde avskaffa amorteringskraven helt och hållet, permanent. Låt banker och låntagare själva fritt komma överens om eventuella amorteringar.

– Det är inte så att amorteringskraven ökar hushållens motståndskraft och därmed minskar risken för finansiella kriser. Istället minskar hushållens motståndskraft.

Bolåntagare får sämre möjligheter att bygga upp en lättillgänglig buffert för exempelvis räntechocker och arbetslöshet om de måste tvångsspara i sin bostad, menar han.

Han menar att det viktiga när det kommer till finansiell stabilitet är hushållens förmåga att betala.

– Det viktiga för att skulderna ska vara hållbara är att skuldbetalningarna är rimliga relativt disponibel inkomst. Och de är fortfarande låga i ett historiskt perspektiv, säger han till DI.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.