Nordstrand: Bostadsbyggandet kan rasa med 70 procent

Boverkets prognos om en halvering av bostadsbyggandet i år är för försiktig, menar Sveriges Allmännyttas vd Anders Nordstrand i en intervju med Fastighetsnytt.

Han tror på ett fall på uppemot 70 procent och menar att kostnaden för att bygga flerbostadshus nu är 25 procent högre än för två år sedan.

– Det finns inte möjlighet att ta ut de hyresnivåer som krävs, då riskerar man att stå med tomma lägenheter. Det är ett allvarligt läge, säger han till Fastighetsnytt.

Han vill nu att regeringen agerar.

– Ska man sänka kostnaderna och få igång byggandet måste regeringen kliva in. Vi har föreslagit att man inför sex procents moms på hyran, för att få full avdragsrätt. Det skulle innebära tio procents lägre hyra i nyproduktion. Vi vill även få bort lagen om offentlig upphandling, vilket också skulle sänka byggkostnaderna. Regeringen har ju dragit tillbaka investeringsstödet och det innebär ganska många tusen lägenheter som inte blir byggda. Det finns ett helt batteri av åtgärder man skulle kunna vidta, säger Anders Nordstrand.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.