#213 Karolina Skog: Det blir mer tvingande krav på kommunerna – utrymme för staten att göra mer

 

BOPOLPODDEN | Efter nästan två år väljer regeringen att gå vidare med några av Karolina Skogs bostadssociala förslag. Möt den förre miljöministern – som numera arbetar för Sveriges stadsmissioner – i ett samtal om förslagen som nu blir verklighet, kampen för att bostadsfrågan inte ska hindra kvinnor att lämna destruktiva relationer och den nya rapporten om den dystra utvecklingen kring hemlöshet i Sverige.

Programledare Anna Bellman och Karolina Skog.

I och med det här avsnittet blir Karolina Skog historisk – hon är den första gästen som är med i Bopolpodden för tredje gången (lyssna gärna på de tidigare, avsnitt 59 och 134). Förra gången var i april 2022 då hon precis hade lämnat över sin bostadssociala utredning till regeringen.

Sedan bytte ju landet regering, men även den nya regeringen har sagt att man har haft Skogs förslag i bakhuvudet och nyligen gick man ut med en promemoria om att man går vidare med några av förslagen, medan vissa andra finns kvar under ”fortsatt beredning”.

Siktade på att komma med breda förslag

Karolina Skog säger i podden att hon hade i åtanke att hon skulle komma med konkreta förslag som skulle vara förhållandevis lätta att genomföra – oavsett hur regeringen skulle se ut efter valet 2022.

Förslagen som regeringen går vidare med:

# Kommunal hyresgaranti.
– Hyresgarantin har varit frivillig och få kommuner har använt den. Nu blir det obligatoriskt att alla kommuner ska ha system för hyresgarantier. I dag riktas garantierna till unga människor, enligt mitt förslag ska det riktas till barnfamiljer. Det kommer att innebära att fler barnfamiljer kan få ett förstahandskontrakt eftersom de har en kommuns stöd i ryggen när de har en diskussion med en hyresvärd.

# Förturer i bostadskön
– Det handlar om att förtydliga att kommunerna får ge förturer i sina bostadsförmedlingar. Här har det funnits frågetecken, kommunerna har inte vetat vad som gällt och det har lett till en överförsiktighet. Nu blir det tydligt i lagen att kommuner får arbeta med förtur, till exempel till kvinnor som flyr från en våldsam relation. Det här ger ett ökat handlingsutrymme för kommunerna.

# Kommunala riktlinjer döps om till handlingsplaner.
– Det har inte varit tydligt att kommunerna faktiskt ska genomföra de åtgärderna de skriver fram i sina egna dokument. Därför fanns det ett behov att döpa om dem till handlingsplaner för att tydliggöra att de ska innehålla åtgärder som ska genomföras. Jag uppfattar att regeringen i och med detta instämmer regeringen i analysen att kommunerna både kan och bör göra mer för de strukturellt hemlösa.

Tvingande idéer för kommunerna

– Alla har de här idéerna är tvingande för kommunerna; förslagen präglas av att man tvingar kommunerna att göra mer. Inget av förslagen tvingar staten att göra mer. Där kan jag se ett utrymme. Det kan finnas skäl för regeringen att återkomma med något som skärper upp statens åtaganden.

Sedan hösten 2022 arbetar Karolina Skog deltid på Stadsmissionen, hon började på Stockholms Stadsmisson och sedan i höstas är hon finansieringsstrateg på Sveriges Stadsmissioner.

I förra veckan släpptes den årliga hemlöshetsrapporten.

– I år har vi valt att fokusera på det som vi kallar den dolda hemlösheten. Det är relaterat till att Socialstyrelsen kommer att publicera uppdaterade hemlöshetssiffror. Vi är bekymrade över att Socialstyrelsens definitioner av hemlöshet är så snäva att rapporteringen inte kommer att ge hela bilden av den faktiska hemlösheten.

– Vi möter i våra verksamheter, människor som inte har en trygg och god botstad, men som inte får hjälp från de offentliga och heller inte då passar in i den här snäva ramen som socialt. Det handlar om människor som kan ha en betalningsanmärkning. Det kan handla om nyanlända som har varit Sverige längre de två år, eller kvinnor som har tagit sig ur en relation men som inte har en ekonomi som gör att de kan få ett första hans kontrakt.

I podden pratar Karolina Skog bland annat också om Stadsmissionens pilotprojekt i Farsta, att markanvisningar kan komma att riktas till idéburna aktörer, och sin syn på regeringens insatser när det kommer till social bostadspolitik, svarta hyreskontrakt – och så vidare.

Kent Persson.

Bostadspolitik.se:s Kent Persson kommenterar:

– Karolina Skog har ett genuint engagemang. Hon har en lång bakgrund inom politiken, både från kommunal- och rikspolitik och har förståelse för hur det politiska systemet fungerar. Det är väldigt bra att hon, med den här bakgrunden, nu arbetar med Stadsmissionen.

– Det är bra att regeringen nu genomför några av hennes förslag, inte minst statliga hyresgarantier, även om jag gärna hade sett att fler grupper skulle omfattas av garantierna.

Karolina Skog är inne på att det blir tvingande krav på kommunerna.

– Det är bra, de här verktygen behöver användas. Men det behövs en mer aktiv debatt om finansieringen och min mening här är att staten måste gå in och ta större ansvar för finansieringen. Även om den konkreta handlingen måste ske ute i kommunerna.

Kent Persson ser också positivt på att Stadsmissionen lyfter den dolda hemlösheten.

– Det är ett växande problem som politikerna behöver ta tag i – det är en stor grupp som i dag har problem med att hålla sig kvar på bostadsmarknaden. Nu är vi på väg in i en lågkonjunktur, problemen kan komma att förvärras ytterligare.

– Statliga hyresgarantier är ett sätt att underlätta, en annan är att arbeta med differentierad hyressättning som Stadsmissionen själva gör, vi kan hoppas att vi får en tydlig acceptans för att börja jobba med det i större utsträckning.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.