Strandskyddsdispenser bygger inte hållbar bostadspolitik

DEBATT | Sverigedemokraternas Mikael Eskilandersson lägger ut texten om förslaget till nya strandskyddsregler och sågar Miljöpartiets Daniel Helldéns motargument.

Aldrig förr har behoven av lösningar för ökat bostadsbyggande varit så stora som nu, med stora bostadsbehov och problem för byggbranschen. Många människor vill också bo i eget hus. Då agerar Miljöpartiet mot regeringens och Sverigedemokraternas avisering om att öka möjligheterna för byggande nära vatten.

Det är viktiga steg för ökade bostadsmöjligheter

Vi i Sverigedemokraterna har länge drivit politik för att lätta på strandskyddet. Nu föreslås i första hand lättnader genom befintliga beredningsunderlag, i ett andra steg ska en utredning tillsättas som ska öka möjligheterna att bygga nära stränder. Man behöver kunna bygga nära små vattendrag och diken vilket inte är möjligt idag, även attraktiva områden såsom skärgårdsöar där det är lämpligt bör kunna bebyggas. Det är viktiga steg för ökade bostadsmöjligheter.

Miljöpartiet ställer sig emot detta. I en debatt i Sveriges radios P1 morgon den 11 december 2023, uttalade Daniel Helldén att det inte behövs lättnader i reglerna för att bygga strandnära. Förutom att mena att förslaget slår mot allemansrätten tog Helldén upp att det redan förekommer omfattande dispenser.

Det går självklart inte att föra en ansvarsfull bostads- eller stadsplaneringspolitik baserad på möjliga undantag

Det stämmer att kommuner kan ge dispenser för att bygga strandnära. Vill en byggherre bygga på strandskyddat område kan strandskyddsdispens sökas, undantag från strandskyddsbestämmelserna. Särskilda skäl krävs för att dispens ska meddelas för bland annat uppförande av nya byggnader eller ändring av användning av befintliga byggnader. Det säger sig självt att en sådan ordning är omvänd att luta sig mot, om önskan är att planera långsiktigt för bostäder i hela landet. Det går självklart inte att föra en ansvarsfull bostads- eller stadsplaneringspolitik baserad på möjliga undantag. I aktuell debatt menar Helldén att dispenser möjliggör bostadsbyggande i omfattande utsträckning.

Samtidigt noterar Miljöpartiet på sin hemsida i princip att undantag från strandskyddet är negativt. Istället för att förbättra möjligheterna att bygga i hela landet nära vatten vill Miljöpartiet se ett statligt investeringsstöd för bostäder, något som är snedvridande, oerhört kostsamt samt är ensidigt inriktat på hyresrätter. Och var ska husen stå? Ovanpå varandra i storstäderna eller på jordbruksmark, så långt från vatten som möjligt?

Att bosätta sig nära naturen behöver inte hota naturen utan kan istället gynna den

Alla behöver få tillgång till naturen, vilket stöds av just ett lättat strandskydd Fler kan då genom bostäder få tillgång till både vatten och naturen runtomkring. Även näringar såsom besöksverksamhet gynnas av ett lättat strandskydd, vilket ju också lockar flera människor till naturen. Förvaltarskap är mycket viktigt. Det ligger ett ansvar på människor att respektera det som tidigare generationer skapat, att ta hand om mark och skog såsom tidigare gjorts och att vara rädd om natur och djur.

Det är välkänt att människans brukande av jorden på ett respektfullt sätt, kan gynna biologisk mångfald och skapa naturliga livsmiljöer för växter och djur. Att bosätta sig nära naturen behöver inte hota naturen utan kan istället gynna den. Bosättningar står inte heller i strid med allemansrätten, som inte får vara allenarådande utan bör samsas med äganderätt och mänsklig verksamhet. Människans närvaro i skog och mark är naturlig, viktig och självklar.

Människor ska ges möjlighet att bo och njuta av naturen i hela Sverige, även verksamheter ska kunna etableras i hela landet

Vi vill inte som MP försvåra människors tillgång till naturen genom att de ska bo så långt borta från den som möjligt eller separera människors boende och naturvistelse.

Människor ska ges möjlighet att bo och njuta av naturen i hela Sverige, även verksamheter ska kunna etableras i hela landet. För detta behövs lösningar, där lättnader i strandskyddet är en mycket värdefull del.

Mikael Eskilandersson, civilpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.