Tack för i går – se bilderna här

På onsdagen lockade Bostadspolitik.se många besökare till Clarion Hotel Wisby – både till de allvarsamma seminarierna om den bostadsbyggkris vi befinner oss i, och till det avslappnade debattminglet Super Wednesday på kvällen.

Strax efter klockan 9 i går kväll var Super Wednesday avslutat. Den avslutande debatten vanns mycket knappt av MUF:s Douglas Thor över SSU:s Lisa Nåbo. Domare Lennart Weiss var i motsats till kollegan Kent Persson inte nöjd med domslutet – moderator Anna Bellman medgav att det svårt att avgöra vilken del av publiken som hördes mest och fällde avgörandet, men det blev alltså till slut Douglas Thors blåa sida…

…detta efter att Thor efterlyst en bostadsmarknad, med både bostäder och marknad…

…medan Lisa Nåbo tyckte att regeringen borde avgå efter att överhuvudtaget inte ha gjort någonting i bostadsfrågan…

…men det var en givande debatt, tyckte de cirka 400 i publiken…

…som i den första duellen fick se Martin Hofverberg från Hyresgästföreningen diskutera bland annat marknadshyror på Östermalm och nya investeringsstöd med Timbros Fredrik Kopsch…

…en duell, som Hofverberg till slut vann…

 

Tidigare på dagen  var det mer allvarsamma tongångar, då bostadsbyggkraschen diskuterades. Ted Lindqvist som gör ett antal dystra lägesdragningar under veckan kallade sig ”handelsresande i elände”, vilket kändes passande… Att det verkligen är allvar underströks av det stora publikintresset…

…då Robert Boije och Sten Nyberg presenterade påverkan på makroekonomi – en procent av BNP, minst enligt Boije…

 

…och Nancy Mattsson, Joakim Henriksson och Viktor Mandel, gav branschens bild och tankar om åtgärder (de var dock inte överens om vilka, Nancy Mattsson tror inte på sänkt byggmoms, till exempel)…

… och punkten avslutades med de bostadspolitiska talespersonerna Jennie Nilsson, Larry Söder och Jakob Olofsgård.

Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier Heta stolen-intervjuades av Anna Bellman som pressade Braconier om amorteringskraven. ”De ger ingen stor effekt i det här marknadsläget, men det är viktigt att ha ett stabilt system över tid”, menade Braconier…

…och därefter diskuterades ett annat system, som ifrågasätts av allt fler, nämligen hyressättningssystemet och framtiden för hyresfastigheter när investeringsintresset minskar. Kent  Persson, Mikael Eskilandersson, Johan Löfstrand, Marie Linder och Tomas Ernhagen såg alla problem, men från sina olika vinklar…

 

…och eftermiddagen avslutades med ytterligare en Heta Stolen-intervju, den här gången med finansmarknadsminister Niklas Wykman, en intervju som du nog snart kan höra i Bopolpodden…

…och avslutningsvis – ett stort tack för visat intresse under gårdagen – dialogen går vidare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.