”Regeringen och SD stänger ute oss”

Civilutskottet planerar en bostadspolitisk hearing med bostadsmarknadens aktörer i riksdagen den 19 oktober. Men Hyresgästföreningen och Jagvillhabostad.nu är inte välkomna, skriver Altinget.

Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson Malcolm Momodou Jallow (V) är kritisk mot partierna i majoritet som han anser gör politik av vilka aktörer som man vill ha med i diskussionerna.

– Högern har valt att ta bort Hyresgästföreningen och Jagvillhabostad.nu helt och hållet från listan. De vill inte ha med dem överhuvudtaget, säger Malcolm Momodou Jallow till Altinget.

Jagvillhabostad.nu:s Alexander Wilson är också kritisk.

”Beslutet är ytterst beklagligt och visar på högerpartiernas nonchalans mot hyresgäster och unga engagerade”, menar Alexander Wilson van Deurs och fortsätter:

”Det är utskottet och utskottskansliets tjänstemän som initialt tillsammans kommer fram till vilka som ska bjudas in till hearingen, och i diskussionerna fanns både jagvillhabostad.nu och Hyresgästföreningen med som aktörer. Det tycker vi är självklart, eftersom jagvillhabostad.nu är Sveriges enda bostadspolitiska ungdomsförbund som jobbar för alla ungas rätt till en trygg bostad, och Hyresgästföreningen eftersom att de företräder alla Sveriges hyresgäster.

Men efter att en arbetsgrupp i civilutskottet gått igenom den initiala planeringen, där regeringen och SD hade majoritet, så beslutade de att ta bort två aktörer från inbjudan: jagvillhabostad.nu och Hyresgästföreningen. Det är väldigt beklagligt och uppseendeväckande att regeringen och SD väljer att göra på det här sättet. Det bryter mot praxis i sådana här frågor som vanligtvis tas i konsensus, och förhindrar både hyresgäster och unga från att höras, men stoppar också viktiga kritiska röster mot den nuvarande bostadspolitiken. Varför är Villaägarna mer berättigade på hearingen än jagvillhabostad.nu och Hyresgästföreningen?

Gör om, gör rätt. Bjud in oss till hearingen och lyssna på vad aktörer som företräder hyresgäster och unga har att säga om bostadspolitiken.”

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Hur kan man påstå att Hyresgästföreningen företräder alla hyresgäster? Alla hyresgäster är ju kollektivanslutna pga politiska regler. Och du kan dessutom inte som hyresgäst slippa betala till Hyresgästföreningen. Det är något regeringen måste ta tag i omgående!

  2. Det är en farlig väg som regeringen och SD är inne på. Att utesluta en organisation med över 500 000 medlemmar är att visa sitt rätta ansikte. Fruktansvärt! I över 100 år har vi arbetat för ”En god bostad till en rimlig kostnad”. Vår kamp fortsätter.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.