HD-domen om hyresbulvaner får efterföljare

Strax före årsskiftet kom en uppmärksammad dom där en hyresgäst fick tillbaka stora delar av sin andrahandshyra – hyrd genom en mellanhand – och dessutom bo kvar i lägenheten med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst. Nu prövas flera liknande fall, enligt Hem & Hyra.

Bland annat prövas ett fall med en paradlägenhet i Gamla Stan – 306 kvadratmeter bostad och kontor i Gamla stan med en månadshyra på 55 000 kronor. Hyresgästen vill få hyran sänkt till knappt 30 000 kronor och få tillbaka tidigare ”överhyra”.

Hem & Hyra skriver också om ytterligare ett fall, på Sibyllegatan – samma gata som HD-domen gällde.

Båda hyresgästernas ombud är Sebastian Ländin, advokat på Adrianssons advokatbyrå, som också var ombud för hyresgästen som tidigare vann i Högsta Domstolen.

– De vill betala en skälig hyra och få tillbaka den överhyra de betalat. Tidigare riskerade andrahandshyresgäster att bli av med sina lägenheter om de klagade på att hyran var för hög, men HD-domen gör att hyresgästerna kan kräva det här utan att riskera att bli uppsagda, säger Sebastian Ländin till Hem & Hyra.

Läs hela reportaget här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.