”Visa lite engagemang i hemlöshetsfrågan”

Sverige behöver steppa upp sitt arbete mot hemlöshet för att inte hamna i den europeiska skamvrån. Det menade Kjell Larsson, hemlöshetsexpert på Göteborgs Stadsmission, i samband med den internationella hemlöshetskonferensen i Stockholm.

FEANTSA, en europeisk organisation mot hemlöshet, arrangerade konferensen i samarbete med Sveriges Stadsmissioner. Ingen av de inbjudna svenska regeringsrepresentanterna deltog i konferensen.

– Vi hade såklart önskat ministernärvaro. Men de har på något vis lyckats lägga en egen konferens just idag och kunde därför inte vara med. Fast det är å andra sidan fyra socialministrar, så man kan ju tycka att åtminstone någon hade kunnat vara med här, säger Kjell Larsson, som är FEANTSA:s ordförande och hemlöshetsexpert på Göteborgs Stadsmission till Fastighetstidningen.

– Här i Sverige lever vi kvar i föreställningen att vi är det bästa välfärdslandet. Men vi kan inte längre leva på gamla minnen från 80-talet, säger Kjell Larsson.

Samtliga EU-länder har signerat en överenskommelse att utrota hemlösheten till 2030. Detta inom ramen för EPOCH – European Platform on Combatting Homelessness.

– Jag har varit med i europeiska sammanhang i snart 15 år, och vi har inte varit i närheten av det som nu sker. Jag tror att detta kommer att få en viktig påverkan. EPOCH är det främsta skälet bakom Sveriges första verkliga hemlöshetsstrategi med både kraft och budget. Men nu gäller det att fortsätta arbeta för att den verkligen ska få någon betydelse, säger Larsson till Fastighetstidningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.