Allmännyttan som inte förhandlar med Hyresgästföreningen

Aneby Bostäder är Sveriges enda allmännytta som inte förhandlar med Hyresgästföreningen. I år satte de en hyreshöjning på 5,5 procent, men backade till 4,5 efter diskussioner med hyresgästerna, skriver Hem & Hyra.

Aneby Bostäder är en stiftelse men fungerar i princip som en allmännytta i Aneby kommun, skriver Hem & Hyra, som har gjort ett stort reportage om bolaget och dess hyressättning.

Historiskt har det fungerat bra att verka utanför förhandlingsordningen, säger vd Jens Larsson.

– Vi har inte haft någon innan, det har fungerat jättebra och vi har haft en jättebra dialog med våra hyresgäster. Så jag kan väl känna att vi inte behöver ha en förhandlingsordning för den sakens skull. Jag är rädd för att det skulle krångla till det, säger han till Hem & Hyra.

– Vi har egentligen inte behövt förhandla med våra hyresgäster. I år var det 10–15 personer utav 500 lägenheter. De andra gångerna har det varit 2–3 personer. Detta år var det lite unikt, det är ett tuffare år för alla, det förstår jag också. Alla andra år har det inte varit problem, därför ställer jag mig frågande till vad kan Hyresgästföreningen kan hjälpa oss med när vi alltid haft en god dialog med våra hyresgäster.

Hyresgästföreningen vil få med stiftelsen i förhandlingsordningen, men Jens Larsson är inte speciellt intresserad av det.

– Sen vet jag att det är snack om att när det är dags att sätta hyror tittar de på alla bolag i stället för att titta på det specifika bolaget. Och jag har hört diskussionerna, att sätta en hyra med Hyresgästföreningen är svårt, det är vad jag hör. Som jag sagt tidigare, vi har haft och har en god dialog med våra hyresgäster och vi vill fortsätta på samma bana och bevisa att det inte är tvunget att ha en förhandlingsordning för ett väl fungerande bostadsbolag, säger han.

Samtidigt var Hyresgästföreningen inblandad i att bolaget backade från 5,5 till 4,5 procents höjning.

– Vi hade en diskussion med Hyresgästföreningen men framförallt lyssnade vi på våra hyresgäster. Därför valde vi att backa tillbaka till 4,5 procent. Även om vi hade behövt mer i dessa tider, precis som många andra bolag, säger Jens Larsson.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.