VECKANS AKTUELLT | Välkomna besked från regeringen kring bolånetak och avdragsrätt. En spännande och modig rapport från Kristina Alvendal. Kreativa – men principiellt tveksamma – upplägg från kommunerna i Skellefteå och Göteborg, menar vår expertkommentator Kent Persson som också kommenterar Stadsmissionens hemlöshetsrapport och förslaget om ny hyresförvärvslag – som har goda intentioner men som slår oproportionerligt och felaktigt.
Nicklas Tollesson programleder Veckans Aktuellt.
På torsdagen meddelade regeringen att man vill höja bolånetaket från 85 till 90 procent och samtidigt ta bort avdragsrätten för lån utan säkerhet.
– Det är välkomna besked. Att höja bolånetaket gör stor skillnad, främst för ungdomar som ska in på den ägda marknaden. Ska man köpa en lägenhet för två miljoner kommer det att krävas 200 000 kronor i kontantinsats istället för 300 000, det kommer att underlätta, säger Kent Persson i Veckans Aktuellt.
– Det är även bra med justeringarna i ränteavdragen. Staten ska inte subventionera osunt lånande till konsumtion. Det är bra åtgärder men mer krävs för att bostadsbyggandet ska öka.
– Det här paketet hade varit ännu starkare om det hade kombinerats med lättade amorteringskrav och startlån. Men de reformerna tror jag kommer framöver.
En modig och spännande rapport från Kristina Alvendal
Stadsbyggnadsexperten Kristina Alvendal har under hösten och vintern skrivit på sin expertrapport till regeringens Produktivitetskommission och för några dagar sedan lämnade hon över rapporten som innehåller hela 113 olika konkreta förslag på hur samhällsbyggnadsprocessen ska bli mer effektiv.
– Det är en spännande och modig rapport. Det märks att Kristina Alvendal har stort erfarenhet från både politiken och fastighetsbranschen. Hon har tagit fram både intressanta strukturella förslag och konkreta förslag som kan genomföras snabbt. Jag hoppas att partierna läser rapporten och tar till sig av förslagen.
Kreativ lösning av Skellefteå
Skellefteå kommun tar nu ett ovanligt grepp för att lösa sin egen kompetensförsörjning. Man planerar att köpa bostadsrätter i nya projekt för 50 miljoner för att sen hyra ut dem till sin egen personal.
– Det är kreativt och modigt. Skellefteå är en kommun som verkligen försöker med alla medel hålla igång bostadsbyggandet. Principiellt kan det vara fundersamt att en kommun köper bostadsrätter men i situationen med kraftig inbromsning i nyproduktionen är det här ett sätt att både säkra sin egen kompetensförsörjning och samtidigt underlätta för nyproduktionsprojekt att komma igång.
”Kommer att skava i Göteborg ett tag”
Kommunala Framtiden i Göteborg miljardköpte byggrätter i Karlastaden – i affären ingår att säljarna Balder och Serneke har en ensidig option om att köpa tillbaka byggrätterna senast 2027 – ett upplägg som har ifrågasatts av oppositionspolitiker.
– Det här är sannolikt en helt okej investering för Göteborgs stad. Men det mullrar rejält på den politiska nivån i Göteborg och det som rör upp känslorna är väl hur affären har gått till. Det är en stor affär och kanske skulle politikerna involverats, det går ju att göra det under sekretess. Det här kommer nog att skava i Göteborg ett tag.
Hyresgästföreningen överklagade att ärendet skulle gå till skiljeman
Hyresförhandlingarna är ju i full gång runt om i Sverige och en hård debatt har i veckan förts mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen på DI Debatt.
– Förhandlingarna har varit oerhört tuffa de senaste åren och vi har nu fått en lagstiftning på plats om en oberoende tvistlösning. Men Hyresgästföreningen tycks inte acceptera det här – vi såg när den oberoende skiljemannen i Stockholm utsågs att Hyresgästföreningen hade överklagat att det hela ens skulle få gå till skiljeman – att de motarbetar detta är upprörande och inte vad förtroendet för hyressättningssystemet behöver.
Riskerar falla mellan stolarna
Stadsmissionen kom med sin nya Hemlöshetsrapport där de beskriver hemlöshetsläget – hur ser du allmänt på rapporten?
– Stadsmissionen är en av flera seriösa frivilligorgansiationer som det är värt att lyssna på. Den här gången lyfter de en grupp som riskerar att falla mellan stolarna och inte ses som ”riktiga” hemlösa i statistiken, vilket riskerar att snedvrida statistiken. Det är bra att det här problemet adresseras.
Regeringen går vidare med hyresgarantier
För nästan två år sedan lämnade Karolina Skog över sin bostadssociala utredning till den dåvarande regeringen. Nu går regeringen vidare med några av hennes förslag, bland annat förturer i de kommunala bostadsköerna och hyresgarantier till barnfamiljer.
– Vi har efterlyst tdet här tidigare i podden, det finns en hel del intressant i hennes utredning. Det är bra att man flaggar upp det här med förturer men ännu mer välkommet med hyresgarantier. Hon föreslår garantier för barnfamiljer, jag tycker att det finns andra grupper som också borde omfattas, som till exempel barn som växer upp i fosterfamiljer eller på institutioner. När de fyller 18 ska de klara sig själva och de har det oerhört svårt att komma in på bostadsmarknaden.