Veckans Aktuellt v9: Absurda domar – och tuff marknad öppnar för strukturaffärer

VECKANS AKTUELLT | Liten ljusning när det gäller bostadspriserna. Absurt av rätten att stoppa MKB från att vräka kriminella, menar Stefan Attefall som vill ändra lagstiftningen både kring detta och arbetskraftsinvandring. Han ser också Titanias köp som en del av en trend med strukturaffärer som vi kommer att få se mer av framöver.

 

Anna Bellman programleder Veckans Aktuellt.

SBAB:s och Boolis Housing Price Index visar att bostadspriserna faktiskt stiger för andra månaden i rad – 1,8 procent. Lägenheter steg med 2,1 procent och villor med 1,7.

– Det är förvånande. Som Robert Boije påpekar handlar det nog om att affärer sker mellan sådana som redan är inne på bostadsmarknaden och som då köper och säljer i samma marknad. Andra aspekter är att utbudet kan ha blivit mindre i och med att även de som ska sälja avvaktar och priserna kan hållas uppe av att nyproduktionen stannar av, säger Stefan Attefall, som även konstaterar att de som inte är inne på den ägda marknaden fortfarande har en hög mur framför sig.

Absurt att MKB inte får vräka

MKB:s vd Marie Thelander Dellhag skriver i en krönika här på Bostadspolitik.se om det uppmärksammade fallet där MKB inte har fått vräka en familj med hemmaboende söner med tydliga kopplingar till organiserad kriminalitet.
Thelander Dellhag skriver: ”När detta kommer på tal blir många förvånade och undrar vad som egentligen krävs för att säga upp en hyresgäst. Faktum är att brottsliga handlingar i princip aldrig ligger till grund för en uppsägning.”

– Det här är absurt och visar på att vi har en lagstiftning och en rättspraxis som är omodern och som inte fungerar. Det här kräver initiativ från regeringen. När grannar känner sig hotade och den organiserade brottsligheten ser ut som den gör måste bostadsbolagen ha mycket vassare instrument. Vi har ju en regering som har gått ut med att kampen mot den organiserade brottsligheten är en av de viktigaste uppgifterna, säger Stefan Attefall.

”Tyvärr är det kanske fel personer som lätt kommer till Sverige”

Ett annat omtalat fall, där de inblandade inte är kriminella, men ändå drabbas av ett ”märkligt” regelverk rör den koreanska forskaren Linda Ok. Hon är gravid och sedan två år gift med en svensk läkarstudent. Hon har dock fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd – detta beroende på att maken bor i en studentlägenhet som anses ”inte vara ett varaktigt boende”. Även detta är absurt, menar Stefan Attefall.

– Migrationsverket verkar ha som sport att göra det så krångligt som möjligt för ett gift par att få bo i Sverige. Självklart ska man komma åt dem som fuskar med det här men när det gäller uppenbara långsiktiga förhållanden måste man kunna vara smidigare. Det finns mycket på praxissidan att se över. Men jag är inte förvånad. Tyvärr är det kanske fel personer som lätt kommer till Sverige.

– Den nya generaldirektören på Migrationsverket har mycket att se över.

Märklig politik i både Göteborg och Stockholm

Det har ju blivit maktskifte i både Sthlm och Göteborg och vänstermajoriteter styr nu i de tre svenska storstäderna. Och därmed har fokus kommunalt riktats mer mot hyresrätter.

I Göteborg skriver nu fyra företrädare för högerpartier att ”Vänsterstyret tvingar barnfamiljer från stan”.

– Det pågår ett skifte i både Stockholm och Göteborg, att man styr om mot mer hyresrätter. Men det handlar inte om att man har byggt för få hyresrätter – man borde bygga mer av allt.

– Särskilt i Göteborg har man länge drivit en politik som har gjort att barnfamiljer, som ofta är bra skattebetalare, istället har valt att bosätta sig i kranskommunerna. Man har haft en helt felaktig politik, som den tidigare majoriteten försökte ändra på, men nu är man tillbaka i de gamla gängorna.

– Jag är starkt kritisk till det här. Man vet att nya hyresrätter är dyra, att det långsiktigt är mer lönsamt att äga sitt boende, att människor förr eller senare vill äga sitt boende – det är en mycket märklig politik som både Göteborg och Stockholm för nu.

Det behövs skärpta villkor för arbetskraftsinvandringen

Den nya regeringen vill införa ett inkomstgolv på 33 000 kronor i månaden för arbetskraftsinvandring. Byggnads Johan Lindholm menar att det här är fel väg att gå för att minska fusket i byggbranschen. Byggnads menar att ”fuskarna fuskar ändå, och i princip följer de med de anställda till bankomaten och tar tillbaka största delen av lönen – oavsett om den ligger på 33 000 eller 13 000 i månaden.”

Byggnads vill istället ha tillbaka arbetsmarknadsprövningen som togs bort 2008.

– När jag var ordförande i Byggmarknadskommissionen tittade vi på det här och vi delade uppfattningen om att det behövs skärpta villkor för arbetskraftsinvandringen. Sedan kan man diskutera om det ska vara just 33 000 – jag hade föredragit en lägre gräns. Men vad som också behövs är en skärpt lagstiftning mot det här med att ”ta tillbaka lön”, för det förekommer. Däremot är Byggnads förslag om arbetsmarknadsprövning fel väg att gå. Det hade blivit en krångligare process och gjort så att företagen kunnat bli utsatta för fackligt godtycke.

Fler omstruktureringar framöver

Kris ger också möjligheter. Titania köpte i veckan New Living (före detta Junior Living) för en köpeskillling om 13,1 miljoner kronor.

Vd Einar Janson säger: ”Att den här möjligheten kom upp beror förstås på det mörka läget för byggstarter generellt där så många bolag har satt paus i nybyggnation. Det är märkligt att tänka att bara 1,5 år tillbaka i tiden var det högattraktivt för fastighetsbolag att köpa in sig dyrt med mindre ägarandelar eller investera från grunden i bostadsproducenter med fabrikstillverkning medan vi nu kan göra ett totalförvärv på dessa nivåer av en färdig fungerande kvalitetsverksamhet.”

– Det här är ett exempel på vad som kommer att hända under 2023 och 2024: Omstruktureringar – de som har problem, svaga ägare eller hög belåning blir uppköpta av investerare med finansiella muskler som säkert kan göra vettiga affärer i den här marknaden. Jag tror att vi kommer att få se en hel del av sådant här, framför allt under andra halvan av 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.