Göteborg: ”Vänsterstyret tvingar bort barnfamiljerna från stan”

Det nya vänsterstyret i Göteborg vill riva upp startplanerna för hundratals nya småhus. Dessutom vill de stoppa möjligheten att bygga 5 000 nya villor och radhus i Kärra/Skogome. En tragisk utveckling, skriver Hampus Magnusson(M), Eva Flyborg (L), Mats Ahdrian (KD) och Martin Wannholt (D) på GP Debatt.

Det nya vänsterstyret i Göteborg har lagt om stadens bostadspolitik. De fyra skriver nu:

”Med vår politik hade det varit möjligt att få fram 10 000 villor och radhus på tio år. Nu vill emellertid vänsterstyret gå tillbaka till den gamla politiken. På ett möte i stadsbyggnadsnämnden nyligen rev vänsterstyret och Centerpartiet upp planerna för hundratals småhus. Som om inte detta vore nog vill styret, med Centerpartiets stöd, stoppa utbyggnaden i Kärra/Skogome som inom tio år skulle kunna ge 5 000 nya bostäder. Detta sker samtidigt som planerna på en ny batterifabrik med 3 500 nya arbetstillfällen går vidare. Var ska personalen på batterifabriken och alla andra nya arbetstillfällen som skapas bo?

Det konstruerade svaret är att det ska byggas mer i den så kallade mellanstaden och i stadens utsatta områden. Det är naturligtvis inget fel i sig. Vi behöver bryta upp segregationen i våra miljonprogramsområden och det måste gå att göra boendekarriär där såväl som på andra ställen. Innan vi kommer dit att en barnfamilj i Masthugget väljer en villa i ett utsatt område framför motsvarande boende i en kranskommun har vi dock en bit att gå.”

”Utflyttningen av barnfamiljer innebär i praktiken att det blir Göteborg som står för alla kostnader för etableringarna av nya företag och anläggningar, medan skatteintäkterna från de som arbetar på anläggningarna hamnar någon annanstans. Kvar i Göteborg blir också ett stort antal invånare som står långt ifrån arbetsmarknaden.”

De fyra menar att vänsterns politik hämmar Göteborgs näringsliv och utveckling.

”Vi vill stoppa vänsterstyrets destruktiva bostadspolitik och säkerställa att både kompetens och skattekraft stannar i Göteborg. I stället för att tvinga bort barnfamiljerna vill vi locka fler. Även om bostadsmarknaden nu är tuff vet vi att det alltid vänder upp igen. Då ska Göteborg göra allt för att möta välutbildade människors efterfrågan på bostäder. Så bygger man Göteborg starkt.”

Läs hela debattinlägget här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.