Veckans Aktuellt v39: Rimliga krav från Fastighetsägarna – men alla parter måste ta ansvar

VECKANS AKTUELLT | Hyresförhandlingarna om nästa års bostadshyror har inletts – men är redan i ett kärvt läge. Trepartsöverenskommelsen är hotad. Domen i hovrätten om presumtionshyror är helkorkad, menar expertkommentator Stefan Attefall. Konjunkturinstitutets nya prognos visar på ett dystert 2023 som kommer påverka hela branschen, men projekt som spektakulära Karlatornet finns det alltid en marknad för. 

Anna Bellman är programledare för Veckans Aktuellt.

I veckan kom Fastighetsägarna Stockholm med sitt yrkande om en hyreshöjning på 9,5 procent.

– Vi har haft en, två procents höjning under flera års tid, så det här är ett trendbrott. Men vi ser ett trendskifte på alla fronter. Villaägare och bostadsrättsägare drabbas alla av prisökningarna. Utifrån kostnadsbilden vi har är det här ett rimligt krav. Sedan blir höjningen troligtvis under 9,5 procent, säger expertkommentator Stefan Attefall, chefredaktör på bostadspolitik.se.

– Men det är kärva tider för alla, det måste både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna inse.

För första gången prövas trepartsöverenskommelsen som Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännyttor undertecknade för några månader sedan. Lennart Weiss sa i förra Veckans Aktuellt att han tror att överenskommelsen spricker.

– Vi kan i alla fall konstatera att den utsätts för svåra prövningar redan första året. Jag är väl inte lika pessimistisk, jag skulle inte säga att den är dödsdömd. Man kan se det som att om den överlever det här så har den verkligen en chans att fungera framåt.

 

Få våra nyhetsbrev på tisdagar och fredagar, prenumerera på bostadspolitik.se

 

– Men det kommer att bli tufft. Överenskommelsen handlar om en viss förhandlingsordning och om hur ett antal parametrar ska påverka. Det kommer att råda delade meningar om hur de ska viktas. Det är viktigt att alla parter tar ansvar, inte minst för hyresrättens attraktivitet som boendeform.

I potten ligger, enligt Stefan Attefall, risken för minskad investeringsvilja, vilket innebär lägre nyproduktion och även ombildningar – konsekvenser Hyresgästföreningen är emot.

”Inte en problematisk dom, det är en helkorkad dom”

I somras kom en hovrättsdom som har kritiserats kraftigt – senast i veckan skrev Bonavas Annie Carlefred, Bonnier Fastigheters Tomas Hermansson och Roschiers Jenny Hybinette om domen på Svenska Dagbladet.

– Det här är ingen problematisk dom, det är en helkorkad dom. Domstolen konstruerar en hyreshöjningsmodell som är ett stort ingrepp i den svenska förhandlingsmodellen, som att de skulle veta bättre än Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna hur hyressättningen ska gå till.

– Det här är ytterligare ett grundskott mot viljan att bygga nya hyresrätter, det leder till att man antingen avstår från att bygga nya hyresrätter, tvingas driva upp förstahyran väldigt högt, eller använder egensatta hyror och då riskerar att hamna i domstol senare. Det här bidrar till tvärstoppet vi ser på bostadsbyggmarknaden nu.

– Det första en ny regering behöver gör är att se till att lagstiftningen korrigeras och att den här domen faller – det är en helkorkad och märklig dom av Svea Hovrätt.

– Problemet är att den nya regeringen har 20 000 frågor att hantera, och det här hamnar inte överst på listan. Och när det är dags att hantera tar det åtminstone ett år – om det går fort.

Konjunkturinstitutet kom med en ny rapport, som visar på att tillväxten nästa år blir negativ och arbetslösheten stiger – ett stagflationsscenario.

– Det är andra gången – första var Riksbanken – på kort tid som vi får prognoser om minustillväxt nästa år. Det positiva är väl att arbetslösheten inte ökar mer. Och KI är lite mer optimistiska kring inflationen än vad Riksbanken är, och tror på tidigare räntesänkningar.

– Men sammantaget; det är dystra tider vi är i. Vi har haft en alltför expansiv penning- och finanspolitik, det får vi äta upp nu.

Karlatornet är högst i Norden

Veckans Aktuellt avslutas ändå positivt: Karlatornet i Göteborg har nått 200 meter och är nu Nordens högsta byggnad. 80 procent av lägenheterna är sålda, och initiativtagaren Ola Serneke sa till Dagens Industri i veckan att man inte tänker sänka några priser.

– Det är ett läckert hus och kul att de vågar satsa. Jag tror att de kan lyckas, sådana här riktigt spektakulära projekten går alltid att sälja, det är segmenten för mer ”vanligt folk” som får det jobbigare. De kommer att försöka hålla uppe prisbilden, det handlar ju också om förtroende inför de som redan har köpt, man står nog hellre med några tomma lägenheter på slutet än att man sänker priserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.