Veckans Aktuellt v 36: Vi går mot totalt byggstopp – kommunerna måste inse att markpriser spelar roll

Kommunerna måste inse att markpriserna spelar en avgörande roll när vi nu går mot ett totalt byggstopp. Segregationen är en het fråga, men det fungerar dock inte med professorernas Manhattan-lösning utan vi behöver snabbare mikroåtgärder på många plan – och SD:s förslag om ett bygglovsbefriat Sverigehus är valfläsk i elfte timmen, menar vår expertkommentator Lennart Weiss.

Anna Bellman programleder som vanligt Veckans Aktuellt.

I veckan gjorde Sverigedemokraterna ett bostadspolitiskt utspel. På bostadspolitik.se presenterade de ett flertal reformer för ökat småhusbyggande och lanserade Sverigehuset, ett typhus som ska kunna byggas utan bygglov.

–  Nej, det här är inte realistiskt, i alla fall inte i detaljplanelagda områden. Det är svårt att ta det här seriöst, inte minst för att de missar den finansiella analysen; även om vi bygger utan bygglov måste det finansierias. Egnahemsrörelsen uppstod genom egnahemslånen 1905, utan dem hade inte egnahemsrörelsen lyft. Det måste till en tanke kring hur det här ska finansieras, innan dess ser jag det här mest som ett flamsigt utspel i valrörelsens elfte timme, säger Lennart Weiss.

”Folk har inte förstått det allvarliga läget”

Einar Mattssons vd Stefan Ränk lyfte i veckan frågan om markpriserna, som han menar att kommunerna måste sänka, i takt med att marknaden viker.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, menade att man inte är där ännu:

– Vi förstår vart marknaden är på väg och det är förstås en avvägning. Men just nu verkar det ändå rulla på även om säkert branschen har en annan bild. Vi får se vart det här tar vägen, det här ger ju faktiskt intäkter till oss, sa hon enligt Byggindustrin.

Lennart Weiss:

– Stefan Ränk har helt rätt – folk har ännu inte har förstått, varken allmänhet eller politiker, vilket oerhört allvarligt läge vi befinner oss i. Man missförstår, ser att det fortfarande görs affärer, det ritas fram start-PM, man får bygglov och gör symboliska spadtag – men där tar det stopp. Det syns inte tydligt än i statistiken över påbörjade bostäder men det kommer att synas när det gäller färdigställda bostäder om två år, där kan det bli ett tvärstopp.

– Om kommunerna sätter sig på hasorna bidrar de till att öppna helvetets portar och ytterligare förlänga branschens krissituation. Men tyvärr brukar det ta två år innan politiker och tjänstemän inser att det är ett nytt läge på marknaden.

Den stora elefanten i byggrummet är den befarade krisen om Cementa inte får sitt tillstånd förlängt. I veckan gick Liberalerna och Sverigedemokraterna ut med att man vill att politiken tar över prövningen från domstolen.

– Utifrån miljöbalksperspektiv har vi en ordnad process – en tillståndsprövning kräver att lagkraven uppfylls. Om vi borrar i problemet är orsaken till det här problemet att miljöbalken är oerhört hårt skriven. Den är inte anpassad efter en sådan här situation: att en grundläggande insatsvara för riket hotas.

– Jag kan tänka mig att det här kommer att landa i en nödlägeslagstiftning, det är ett nationellt krisläge, det är inga överdrifter.

Trädformad stadsbyggnad leder till segregerade offentliga rum

I veckan förklarade professorerna Ann Legeby och Lars Marcus på DN Debatt att segregationen i Sverige är ett resultat av den svenska stadsbyggnaden. De jämför med framgångsrika Chinatown på Manhattan, som man går igenom i naturliga stråk, medan svenska ”Somalitowns” är placerade längst ut på ett ”trädformat” sätt att bygga stad – här rör vi oss förbi stadsdelar istället för genom dem och därmed får vi även segregerade offentliga rum, inte bara segregerade bostadsområden.

– Det är säkert ett korrekt konstaterande, men vad blir slutsatsen? Den segregation vi ser nu är skörden av en sådd som gjordes för 60 år sedan. Ska man ändra strukturen tar det många decennier innan vi ser positiva resultat och det har vi inte tid med. Segregationen måste åtgärdas här och nu.

– Det kan bara göras på mikronivå, framför allt genom att blanda upplåtelseformer och komplettera med annan typ av bebyggelse. Det här är frågor som delar av den politiska vänstern inte förstår: Om svaga grupper ska lyftas måste starka delar av grupperna bli kvar. Till exempel är Hyresgästföreningen alltid emot ombildningar trots att det skapar en blandning som gör att personer som är på väg att göra en livsresa kan bo kvar i området.

Weiss följer inte med Jan Emanuel från S

För en vecka sedan skrev Lennart Weiss (som har en lång bakgrund inom socialdemokratin) en vass ledare på bostadspolitik.se där han skarpt kritiserade vänsterns och Socialdemokraternas bostadspolitik som han menar har förvärrat segregationen. I veckan skrev också den tidigare socialdemokratiske riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson i Expressen att ”Socialdemokraternas svek (i migrationsfrågan) mot folket inte går att svälja”. Två välkända socialdemokrater kritiserar alltså partiet skarpt dagarna före valet. Jan Emanuel skriver att han inte längre kan rösta på sitt parti. Lennart Weiss kommer dock inte att byta parti på söndag.

– Nej, det kommer jag inte att göra.

– Men det är ingen tvekan om att vi har ett reellt problem med att vi har haft en för stor invandring under kort tid, en invandring vi inte har klarat av att integrera. Det är något nästa regering måste ta itu med. I den här frågan är de etablerade partierna på väg tillbaka till politiken de hade på 1950-talet en politik som fungerade. De ömsar nu skinn – under väldiga våndor – och anpassar sig politiskt till den nya verkligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.