På väg mot byggstopp: ”Markpriserna måste sänkas”

Vi står inför ett totalstopp i bostadsbyggandet. Kommunala markpriser måste sänkas, menar Stefan Ränk, koncern-vd på Einar Mattsson.

Byggindustrin skriver om utspelet som Stefan Ränk gjorde på Bostadsforum på torsdagen.

Budskapet är att  vi är på väg mot ett totalt byggstopp, efter kraftigt stigande byggkostnader i kombination med sjunkande bostadspriser. Ett resultat av detta är att marken tappar i värde – ska bostadsbyggandet hållas uppe måste priserna när kommuner säljer mark sjunka.

Ränk exemplifierade med att om utvecklaren exempelvis får 100 000 kronor för en lägenhet, har betalat 40 000 för marken och priset sjunker med 20 000, då sjunker markpriset från 40 000 till 20 000:

– Markpriset sjunker med 50 procent och det är den dynamiken som man måste förstå som kommunal markägare. Om kommunen har ett intresse av att upprätthålla en hög byggtakt måste man också vara ödmjuk inför att markpriserna har förändrats. De är ju ett direkt derivat på vad som finns och efterfrågas ute på marknaden, sa Stefan Ränk, som enligt Byggindustrin även beskrev de projekt man genomför nu som ”tokröda”.

– Då är frågan om man som en långsiktig aktör klarar av att hålla i och ha ett antal röda projekt övertid. Det är därför vi har en riskpremie när vi går in och köper mark, sa han enligt Byggindustrin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.