L och SD vill ta över Cementaprövningen

Frågetecknen kring Cementas tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland hänger som ett mörkt moln över hela den svenska byggsektorn. Nu öppnar Liberalerna och Sverigedemokraterna för att ta över tillåtlighetsprövningen från domstolen vid en valseger.

Mycket står på spel i Cementafallet. Byggföretagen varnade nyligen för att 160 000 jobb var i fara om Cementa inte får förlängt tillstånd, när det nuvarande tillfälliga tillståndet löper ut vid årsskiftet. Tidigare har Naturvårdsverket och Länsstyrelsen på Gotland slagit ner på Cementas ansökan. Häromdagen lämnade Cementa in sitt yttrande till mark- och miljödomstolen.

Dagens Industri har undersökt de politiska partiernas syn på frågan och både Liberalerna och Sverigedemokraterna öppnar för att politiken ska ta över prövningen av fallet från domstolen.

– Det är en fråga som en borgerlig regering måste ta tag i. Det är klart att politiken måste ingripa i en fråga som är av strategisk betydelse för hela vårt land. Vi kan inte ha ett läge där en stor del av svensk industri riskerar att stå handfallen efter årsskiftet, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, till Dagens Industri.

KD och V anser däremot inte att politiken ska blanda sig i en domstolsprocess. Övriga har inte svarat eller ger inga klara budskap i nuläget, enligt Di.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.