Avslöjande svar

 

LEDARE | Per Bolund ser amorteringskravet enbart ur den finansiella stabilitetens perspektiv. Att amorteringskraven tillsammans med andra kreditrestriktioner höjer trösklarna att kunna etablera sig på den ägda bostadsmarknaden och hämmar nyproduktionen, vill han inte se, skriver Stefan Attefall. 

I veckan deltog bostadsminister Per Bolund i en utfrågning hos Bofrämjandet. På en fråga från JM:s vd Johan Skoglund om inte undantaget från amorteringskravet kunde bli permanent för att främja bostadsbyggande och öka möjligheterna att kunna äga sin bostad svarade bostadsministern:

”Nu har vi gjort en paus med det andra amorteringskravet fram till juni 2021 och vi kommer fortsätta att se hur ekonomin utvecklas. Det är ingen idag som kan sia om hur ekonomin kommer se ut i juni nästa år. Visar det sig att vi är tillbaka till en mer normal ekonomisk utveckling då kommer vi utvärdera om vi ska gå tillbaka till de gamla reglerna. Har vi fortfarande stora utmaningar i ekonomin och det finns svårigheter för hushållen att få ihop sina kalkyler så kan vi förlänga lagstiftningen om lättnad framåt också” säger Per Bolund, enligt Byggvärlden.

Svaret är avslöjande.

Per Bolund ser amorteringskravet enbart ur den finansiella stabilitetens perspektiv. Att amorteringskraven tillsammans med andra kreditrestriktioner höjer trösklarna att kunna etablera sig på den ägda bostadsmarknaden och hämmar nyproduktionen, vill han inte se. Inga resonemang om avvägningen mellan nackdelarna och fördelarna med kreditrestriktionerna. Ingen förståelse för sambanden mellan bostadsbyggande, inträdet på bostadsmarknaden och finansiell stabilitet. Och ingen förståelse för att om undantaget från amorteringskravet bara är tillfälligt så måste bankerna pröva alla låntagare utifrån att det kommer tillbaka. Ett lån beviljas ju inte bara till juni 2021.

Och om nu den finansiella stabiliteten är hotad, varför då lätta på amorteringskravet temporärt. Antingen är läget allvarligt eller så är det inte det.

Återigen verkar det som finansmarknadsministern och bostadsministern är två skilda politiker. Något helhetstänkande uppvisar han i alla fall inte. Då skulle åtminstone dilemmat som finns komma fram någon gång när han uttalar sig.

I veckans Bopolpodden får vi lyssna till Karolina Skog, MP, som nyligen fått uppdraget att utreda den sociala bostadspolitiken. Hör också hur Lennart Weiss kommenterar intervjun med henne. Och i veckans krönika skriver Ulrika Liiv, hållbarhetschef på OBOS om de kommande obligatoriska klimatdeklarationer som införs från 2022 och kan bli en vattendelare i byggbranschen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.