KRÖNIKA | Det är tydligt att regeringens och SD:s politik bara gynnar dem som har en fet plånbok, äger sitt boende, vill renovera badrummet ytterligare en gång nu med höjt rotavdrag och som känner att det vore skönt om svärfar kan bo i ett komplementbostadshus på tomten när han kommer på besök nästa gång, skriver Emma Hult.
Regeringen föreslår förändringar i plan- och bygglagen som sägs innebära “ett nytt, enklare, effektivare och mer ändamålsenligt regelverk för bygglov med mera”. Enligt regeringen ska förslaget öka möjligheterna för den som äger sitt boende att själv bestämma över vad som ska hända med fastigheten, alltså stärka äganderätten, vilket i sig inte behöver vara fel. Det jag däremot är mer tveksam till är att regeringen också menar att förslagen ska skapa fler bostäder. Hur många fler undrar jag?
Förslaget om att möjliggöra ytterligare inredning av vind för bostadsändamål är riktigt bra
Och ja, jag vill börja med att klargöra. Förslaget om att möjliggöra ytterligare inredning av vind för bostadsändamål är riktigt bra. Vi behöver tänka om och alltid börja med att se över möjligheterna om vi kan nyttja det vi redan byggt bättre, komplettera det, bygga om och bygga på befintliga byggnader, innan vi tänker att bygga nytt är det bästa alternativet. Det för att minska klimatavtrycket, men också resurshushålla med vår mark. Ett riktigt fint exempel från min hemstad Trelleborg är projektet Gravströmmen som just nu håller på att färdigställas. Projektet omfattar 28 vindslägenheter ovanpå befintligt bestånd av Trelleborgshems hyresrätter.
Så, bra jobbat regeringen att ta vidare den gröna bostadspolitiken om att underlätta för inrättande av fler bostäder på vindar i befintliga hus. Men, jag är tveksam till att varken det eller övriga förslag kommer lösa situationen för alla dom som står utan ett tryggt hem.
Det är ytterst oklart hur många Svenssons som tänker att komplementbostadshuset på tomten ska hyras ut till en främling
Ett av förslagen som regeringen nu presenterar är att göra lättnader för att bygga komplementbostadshus. Det är ytterst oklart hur många Svenssons som tänker att komplementbostadshuset på tomten ska hyras ut till en främling. Nä, det är nog snarare så att det byggs för att svärfar ska kunna bo där när han är på besök eller barndomsvännerna med sina tre barn som kommer och stannar i flera veckor under sommaren. Men jag hoppas så klart att jag har fel och att förslaget kan leda till att fler får ett tryggt hem och att vi kan bygga nya bekantskaper med människor vi aldrig annars hade träffat, nu när vi villaägare ska bli hyresvärdar.
Jag undrar faktiskt hur kommunerna som finansierar en stor del av sin bygglovsverksamhet med avgifter från just de här loven, som nu tas bort, kommer att agera
I övrigt innebär PBL-förslaget bland annat att jag som äger mitt hus kommer få bygga till huset ännu större utan att söka bygglov och att jag får byta färg och material på fasaden utan att kommunen ska kunna sätta stopp för det. Jag undrar faktiskt hur kommunerna som finansierar en stor del av sin bygglovsverksamhet med avgifter från just de här loven, som nu tas bort, kommer att agera. Det vore ju lite smålustigt om borgerlig statlig politik gör att borgerligt styrda kommuner tvingas höja kommunalskatten.
Härligt för mig som äger mitt boende, för det här kommer bara oss till del, och kalaset kostar skattebetalarna cirka 4 miljarder kronor
Regeringen kom i förra veckan med fler förslag som inte heller dom kommer leda till att fler får ett tryggt hem. Som det senaste att rotavdraget nu tillfälligt höjs från 30 till 50 procent. Härligt för mig som äger mitt boende, för det här kommer bara oss till del, och kalaset kostar skattebetalarna cirka 4 miljarder kronor.
Tänk om vi istället kunde få se en statlig satsning på 4 miljarder kronor till alla dom som bor i hyresrätt, eller varför inte för att möjliggöra så att fler kan bo i hyresrätt. Jag vet att åsikterna går isär om den tidigare rödgröna regeringens investeringsstöd för hyresbostäder, men faktum är att stödet bidrog till att väldigt många fler hyresrätter byggdes då, än vad det gör nu.
När nuvarande regering satt i opposition var argumentet att vi måste stärka individens förmåga att efterfråga istället för att pumpa in pengar i bolagen som bygger bostäder. Absolut, men varför gör dom då i regeringsställning precis tvärt om?
Läget är tufft för Sveriges barnfamiljer och rimligare vore att det tillfälliga extra bostadsbidraget för barnfamiljer istället blir permanent
Som exempel har det funnits ett tillfälligt extra bostadsbidrag för barnfamiljer som regeringen bestämt sig för att fasa ut och avskaffa i juni 2025. Och det samtidigt som matpriserna stiger och hyreshöjningar väntar. Läget är tufft för Sveriges barnfamiljer och rimligare vore att det tillfälliga extra bostadsbidraget för barnfamiljer istället blir permanent. Jag är övertygad om att vi också behöver höja det vanliga bostadsbidraget, bostadstillägget och bidragsdelen i studiebidraget för att möjliggöra för fler att ha ett tryggt hem. Och då kanske du tänker, det är säkert jättedyrt med det extra höja bostadsbidraget för barnfamiljer.
Det blir bländande tydligt att regeringen och SD:s politik bara gynnar dem som har en fet plånbok, äger sitt boende, vill renovera badrummet ytterligare en gång
När den nuvarande regeringen föreslog en förlängning av det extra bostadsbidraget för barnfamiljer i sin budgetproposition för 2025, som presenterades 2024, så angavs att kostnaden för förlängningen, alltså ytterligare ett halvår med extra bostadsbidrag för närmare 100 000 barnfamiljer skulle kosta 412 miljoner kronor.
Sorgligt men sant, jag är inte förvånad, men det blir bländande tydligt att regeringen och SD:s politik bara gynnar dem som har en fet plånbok, äger sitt boende, vill renovera badrummet ytterligare en gång nu med höjt rotavdrag och som känner att det vore skönt om svärfar kan bo i ett komplementbostadshus på tomten när han kommer på besök nästa gång.
Emma Hult
Tidigare riksdagsledamot, ordförande i civilutskottet och bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet, nu verksamhetsledare på IQ Samhällsbyggnad