Rotavdraget höjs tillfälligt till 50 procent – Norrlandsfonden får tillskott

 

På fredagsmorgonen presenterades satsningar som genomförs i vårändringsbudgeten. Rotavdraget höjs tillfälligt till 50 procent och Norrlandsfonden får ett utökat tillskott under 2025.

Regeringen presenterade satsningar på 5,8 miljarder kronor, den allra största delen handlar om det förstärkta rotavdraget – 4,35 miljarder kronor.

–  Återhämtningen i ekonomin har påbörjats. Nu stöttar vi ekonomin ytterligare med ett förstärkt rotavdrag, investeringar i väg och bostäder och arbetsmarknads- och utbildningsinsatser för fler jobb, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Rotavdraget höjs från 30 till 50 procent från och med 12 maj och det högre avdraget gäller sedan resten av året.

– Det här är en insats riktad främst mot mindre byggföretag, en stimulans för fler jobb och för att byggbolagen ska kunna återanställa. Det är viktigt att påpeka att det här gäller betalningar från och med 12 maj, man kan alltså be entreprenören att få vänta med att betala till dess även för rotavdragsjobb som utförs nu, säger arbetsmarknadsutskottets ordförande Magnus Persson (SD).

Bostadsminister Andreas Carlson fyller i:

– Det blir fler som kan nyttja rotavdraget. Tillsammans med lättnader i bygglovskraven kan familjen bygga ut sitt hus nu. Det är en viktig konjunkturåtgärd för att rädda jobben i svensk byggsektor som har det tufft just nu.

Regeringen satsar också 160 miljoner kronor på ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden, sammanlagt innebär det att fonden får ett tillskott på 300 miljoner kronor under 2025.

– Syftet är att främja bostadsbyggandet i samband med den gröna omställningen, inte minst i norra Sverige. – Det här är en fyraårig satsning och vi tidigarelägger och förstärker satsningen så att det blir 300 miljoner kronor i år. Det här är en träffsäker åtgärd för att få igång bostadsbyggandet i de kommuner som ser behov av det, säger Andreas Carlson.

– De här pengarna fungerar som ett topplån, som en katalysator för att få igång byggandet. Det möjliggör investeringar och förbättrar konjunkturen och är ett viktigt besked för att få igång den hårt pressade byggsektorn.

Finansieringen via Norrlandsfonden grundar sig på ett förslag som samordnaren Peter Larsson presenterade förra året.

Regeringen satsar i vårändringsbudgeten bland annat också 500 miljoner kronor på ett utökat vägunderhåll för att minska infrastrukturskulden.

Sveriges Allmännyttas vd Cathrine Holgersson saknar satsningar på hyresrätten:

– Att Norrlandsfonden förstärks är bra, det möjliggör att vi får igång byggandet i tillväxtkommunerna. Men höjningen av rotavdraget träffar endast det ägda boendet, trots att det finns stora behov av renoveringar i det hyrda boendet. Satsningen spär ytterligare på obalansen mellan hyrt och ägt boende säger hon.

Inte heller HSB:s förbundsordförande Johan Nyhus är nöjd. Han menar att ett mer effektivt, och rättvist, sätt vore att istället för höjt rotavdrag bredda stödet till energieffektivisering av bostadsrätter och hyresrätter.

– Regeringen borde ha tagit chansen och satsat på ett stöd till energieffektiviserande renoveringar i flerbostadshus. Det skulle både verka konjunkturstimulerande och bidra till miljönytta, säger Johan Nyhus.

Byggföretagen välkomnar satsningen på rotavdrag.

– Byggföretagen välkomnar regeringens besked. Vi har varit tydliga med att en höjning av rot inte vänder krisen för bostadsbyggandet. Samtidigt är varje jobb viktigt när varslen fortsätter att öka, företagen kämpar med att få ihop kalkylerna och arbetslösheten inom bygg ligger runt tio procent, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Hyresgästföreningens Marie Linder menar att regeringen ”höjer fel bidrag”.

– I en tid då väldigt många hushåll kämpar hårt för att få ekonomin att gå runt väljer regeringen att höja fel bidrag. Man borde istället höja bostadsbidraget som halkat efter något enormt, och som faktiskt kommer till människor som just nu kämpar med hyreshöjningar och matpriser. Rotavdraget går framförallt till de med höga inkomster och som inte behöver bidrag. Det är helt fel prioritering, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen

Se pressträffen här:

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.