Ineffektivt, dyrt, osäkert – vanliga människor och svenskt bostadsbyggande förtjänar bättre

 

DEBATT | Långa handläggningstider. Höga avgifter. Myndighetens insatser är inte tillräckligt effektiva. Riksrevisionens kritik mot statliga lantmäteriets verksamhet (RiR 2022:3) blev hård. Också Statskontoret pekade på flera faktorer som hämmar samhälls- och bostadsbyggandet. Slutsatsen att förekommande brister nu måste åtgärdas förvånar väl därför ingen, skriver Bygg i tids ordförande Nancy Mattsson.

Initiativet Bygg i tid, som samlar fem av Sveriges främsta bostadsutvecklande bolag, har med sin reformagenda gett 16 konkreta förslag för att samhällsbyggandet ska bli mer effektivt. Ett rör just lantmäterimyndigheterna och beskriver hur arbetssätt och lagstiftning behöver förändras.

Regeringen har glädjande nog gett en särskild utredare i uppdrag att se över förutsättningar att bedriva en effektiv, enhetlig och rättssäker fastighetsbildning i hela landet. Utredningen, som pågått i snart ett år, får antas ha kommit långt i sitt förslagsarbete.

Därför förvånas vi något över att utredningen inte efterfrågat vårt bidrag i sitt arbete

Vi bostadsbyggande aktörer står i realiteten för en väsentlig del av det samhällsbyggande som så uttalat anses ha avgörande betydelse för landets tillväxt, arbetsmarknad och ekonomiska utveckling. Det är vi som till vardags hanterar konsekvenserna av såväl systemiska brister som välfungerande lösningar. Därför förvånas vi något över att utredningen inte efterfrågat vårt bidrag i sitt arbete.

När vi talar om ökad effektivitet och förutsebarhet har vi den totala samhällsbyggnadsprocessen – detaljplan, bygglov och fastighetsbildning – för ögonen. Vår erfarenhet säger att bäst effekt ges när handläggning av ett fastighetsbildningsärende kan ske parallellt med detaljplaneprocessen. Både lantmäteriförrättning och bygglov kan hanteras mer effektivt när genomförandefrågorna arbetats igenom redan i detaljplanen. Vi ser också att lantmätare i kommunala lantmäterimyndigheter, som har värdefull lokal kännedom och tillgång till relevant underlag, ger kortare handläggningstider och högre kvalitet i förrättningarna. Deras råd och stöd inför förrättningen gör att vi tar fram rätt underlag för kommande myndighetsbeslut. Vi menar att just detta bidrar till mer effektiva processer och ser därför gärna att de kommunala lantmäteriernas arbetssätt blir rådande. Här vill vi också lyfta det gedigna och kvalitetshöjande arbete många kommuner gjort när registerkartan uppdaterats – här har också tillförlitligheten ökat och utredningsarbetet minskat.

Det leder till långa ledtider även för det enklare ärendet

Idag är det inte möjligt att prioritera ärendetyper eller handlägga utifrån ett önskat beslutsdatum. Okomplicerade ärenden handläggs på samma sätt som tvistiga. Det leder till långa ledtider även för det enklare ärendet. Vi tar som sakägare fram omfattande utredningar och kvalificerat underlag, men ser det sällan användas. I stället sätts nytt utredningsarbete i gång och vi får invänta utredningar som landar i samma slutsatser som redan presenterats.

Det är för bostadsbyggandet problematiskt att handläggningstid inte alls går att förutse. Här vill vi ändå säga att snabbare inte självklart är bättre. Att beslutet om förrättning kommer med vändande post kortar inte självklart tiden från idé till byggstart. Just vid genomförande av komplexa stadsutvecklingsprojekt är i stället möjligheten att få ett beslut vid ett specifikt datum helt avgörande för att uppnå den verkligen effektiva processen.

Vi har några idéer som vi gärna delar

Tid är pengar. Ökade kostnader leder till ännu färre byggstarter. Kanske har utredningen redan på annat sätt fångat den byggande branschens perspektiv på nödvändiga förändringar och förbättringar. Det vet vi inget om. Vi vet däremot att – i en tid då bostadsbyggandet redan är hårt prövat – särskilda insatser krävs för att effektivisera processerna. Vi har några idéer som vi gärna delar. Och får vi önska fritt, önskar vi tydligare lagstöd för lantmäterimyndigheter att fatta rätt beslut i rätt tid!

Nancy Mattsson
Styrelseordförande, Initiativet Bygg i tid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.