DEBATT | Företagsbostadsbolagen har nyligen genomfört en undersökning bland sina kunder, där 80 procent av de tillfrågade menar att boendeformen företagslägenheter är viktigt eller mycket viktigt för verksamheten. Vi menar att företagslägenheter bör få ett särskilt undantag i lagstiftningen. Det kan inte varit lagstiftarens intention att företag som hyr lägenheter ska kunna kräva besittningsrätt, skriver Niclas Blåklinth, ordförande i Företagsbostadsbolagen.
Domslutet från Högsta Domstolen i december 2022, som gav andrahandshyresgäster samma rättigheter som förstahandshyresgäster, har fått långtgående konsekvenser. Domen innebär att den som hyr ut sin bostad i andra hand riskerar att förlora besittningsrätten till andrahandshyresgästen. Detta har i sin tur gjort att väldigt få är intresserade av att tillfälligt hyra ut i andra hand för rädslan att förlora tillgången till boendet och därmed skapat betydande svårigheter för arbetsgivare att erbjuda tillfälliga företagsboenden för inflyttad arbetskraft.
Till följd av HD-domen är vi nu på väg att gå från en dålig till en katastrofal situation
Problemet har på senare tid uppmärksammats alltmer, vilket har lett till att regeringen tidigare i höstas tillsatte en utredning som ska se över hur det ska bli enklare för bland annat företag att kunna erbjuda boende till personal. Flera rapporter har visat hur konkurrenskraften försämras avsevärt till följd av den dysfunktionella svenska bostadsmarknaden. Till följd av HD-domen är vi nu på väg att gå från en dålig till en katastrofal situation.
Företagsbostadsbolagen (FBB) har nyligen genomfört en egen undersökning bland våra kunder. Resultatet understryker de redan omfattande problemen och visar tydligt hur avgörande företagslägenheter är för kompetensförsörjningen. Över 80 procent av de tillfrågade företagen upplever att boendeformen företagslägenheter är viktigt eller mycket viktigt för både verksamheten och kompetensförsörjningen och att möjligheten att kunna erbjuda anställda boende utgör en viktig konkurrensfördel i rekryteringsprocesser.
Att kunna få hjälp med en fullservice-lösning med kort varsel är därför avgörande
Företagslägenheter är avgörande för svenska företags konkurrenskraft eftersom arbetsmarknaden har blivit global och rekryteringsbasen ofta finns i andra länder. Tyvärr har vår bostadsmarknad inte hängt med i denna utveckling. För att få tag i ett boende krävs antingen en stor kontantinsats eller år av kö i en bostadsförmedling. För personal som ofta rekryteras med kort varsel där anställda ofta har korta uppdrag eller tillfälliga anställningar på ett till två år är inget av alternativen möjliga. Att kunna få hjälp med en fullservice-lösning med kort varsel är därför avgörande.
Våra medlemsföretags kunder är ofta stora bolag, organisationer och statliga myndigheter som universitet vars framgångar är grundläggande för svensk konkurrenskraft. Vår undersökning visar också på riskerna av att alternativ saknas. Många uppger att utan företagslägenheter riskerar de att förlora nödvändig kompetens, att anställda lämnar efter kort tid, och att de själva tvingas lägga resurser på att ordna bostäder. Konsekvensen kan bli att företagen väljer att lämna Sverige och förlägga sin verksamhet i andra länder.
Det kan inte varit lagstiftarens intention att företag som hyr lägenheter ska kunna kräva besittningsrätt
Lagstiftningen kom till för att skydda andrahandshyresgäster, men den nuvarande tillämpningen har slagit fel. Det kan inte varit lagstiftarens intention att företag som hyr lägenheter ska kunna kräva besittningsrätt, och givet det ökade slitaget vid fler in- och utflyttningar behöver också regleringen om bruksvärdeshyra i denna boendeform ses över.
Från FBB:s sida vill vi därför att företagslägenheter ska få ett särskilt undantag i lagstiftningen. Om boendeformen ska möjliggöras i framtiden behöver en lagstiftning som ser till de faktiska behov som finns, som säkerställer en grundläggande säkerhet för den boende och som motverkar missbruk av systemet komma på plats.
En sådan förändring är avgörande – inte bara för vår bransch utan för att Sverige ska fortsätta leda inom kompetensintensiva områden.
Niclas Blåklinth
Ordförande Företagsbostadsbolagen