Utredningen om enklare privatuthyrning och ändring av presumtionshyror har fått ett tilläggsuppdrag; man ska nu också utreda hur uthyrning av företagsbostäder ska underlättas – i detta ligger också att se över hyressättningen för delningsboende.
I dag (2 september) förväntas utredningen presentera sina förslag om ändring av presumtionshyror. I fredags meddelade regeringen att utredningen – som leds av hovrättsrådet Thomas Edling – också får ett tilläggsuppdrag: Utredaren ska nu även bland annat föreslå hur de hyresrättsliga reglerna kan ändras för att underlätta uthyrning av företagsbostäder och delningsboende.
Utredningstiden förlängs också till 2 maj 2025. Regeringen poängterar dock att uppdraget kring presumtionshyror ska redovisas senast den 2 september.
Läs direktiven här.
I direktiven konstateras att Högsta Domstolens dom från 2022 om att andrahandshyresgästen hade samma rätt som en förstahandshyresgäst har försvårat för seriösa aktörer inom uthyrning av företagsbostäder:
”Den tillämpning som det hyresrättsliga regelverket har fått riskerar att försvåra för seriös verksamhet med uthyrning av företagsbostäder. Det kan i förlängningen påverka svenska företags möjlighet att rekrytera kompetens negativt. Regelverket behöver anpassas till de behov som finns på dagens arbets- och bostadsmarknad.”
”I syfte att underlätta uthyrning av företagsbostäder bör utgångspunkten vara att det ska finnas en större avtalsfrihet i vissa frågor än vad som gäller vid uthyrning av bostäder generellt. En möjlig lösning är att låta sådan uthyrning omfattas av reglerna om blockuthyrning. Det är då viktigt att tillämpningsområdet är tydligt avgränsat, för att minska risken för kringgående av de hyresrättsliga reglerna. En utgångspunkt bör vara att reglerna ska gälla för uthyrningar till företag som har behov av en bostad åt sin personal. För att reglerna ska uppnå sitt syfte att underlätta sådan uthyrning är det vidare viktigt att reglerna är enkla att tillämpa.”
Utredarens uppdrag:
# Redogöra för befintliga hyresrättsliga regler som har betydelse för uthyrning till företag som har behov av bostäder åt sin personal och föreslå hur reglerna kan ändras i syfte att underlätta sådan uthyrning av företagsbostäder.
# Analysera och ta ställning till under vilka förutsättningar uthyrning av företagsbostäder bör omfattas av reglerna om blockuthyrning i 1 § sjätte stycket hyreslagen.
# Bedöma i vilken utsträckning bestämmelsen i 7 kap. 31 § jordabalken bör vara tillämplig vid blockuthyrning och föreslå hur bestämmelsen bör utformas för att inte försvåra seriös uthyrning av företagsbostäder.
# Analysera och ta ställning till i vilken utsträckning förstahandshyresgästen och andrahandshyresgästen vid uthyrning av företagsbostäder eller andra liknande situationer, bör ha möjlighet att avtala om avvikelser från hyreslagens regler om bostadslägenheter.
# Ta ställning till om bestämmelsen i 55 § fjärde stycket hyreslagen bör vara tillämplig vid blockuthyrning.
# Analysera om de hyresrättsliga reglerna är ändamålsenligt utformade vid blockuthyrning av delningsbostäder och liknade boendeformer och vid behov föreslå en ändring av reglerna, och lämna nödvändiga författningsförslag.
Svenska Colivingförbundet ser mycket positivt på regeringens nya initiativ.
– Det är mycket positivt att regeringen nu tar detta viktiga och konkreta politiska initiativ för att möjliggöra för coliving på den svenska bostadsmarknaden. Colivingförbundet har länge påtalat att otydligheter i regelverket utgör ett reellt problem för seriösa coliving-aktörer. För att denna uppskattade bostadsform ska kunna finnas i Sverige behövs tydliga spelregler som möjliggör skälig hyressättning av delningsbostäder, säger Katarina Liljestam Beyer, ordförande för Svenska Colivingförbundet.