BOPOLPODDEN | Han är trött på alla utredningar som signalerar att politikerna har dåligt självförtroende, menar att vi i Sverige borde inse att vi gör fel när alla andra länder gör annorlunda – med till exempel social housing – och att vi nu måste sluta bygga så många små lägenheter och istället fokusera på småhus. Möt Hans Lind, pensionerad men ständigt aktuell, engagerad och debattglad professor, i ett rakt samtal om allt från att ifrågasätta sina egna argument till att tvinga kommuner att göra rätt: ”Staten måste inse att av olika skäl gör inte kommunerna det som riksdag och regering bedömer är långsiktigt bra.” Anna Bellman programleder och Kent Persson kommenterar.
Professor Hans Lind är något av en institution inom svensk fastighetsakademi. Efter flera decennier på KTH har många som arbetar på den svenska fastighetsmarknaden i dag på olika sätt haft med honom att göra. Han är i dag 74 år och pensionerad, men fortfarande i aktiv i debatten och han gör ofta inhopp som föreläsare och sitter i ett antal styrelser.
På sistone har han bland annat debatterat stadsutveckling och är inne på att vi håller på att återigen bygga ett misslyckat miljonprogram.
– Är vi i slutet på 60-talet en gång till? Vi bygger en massa flerfamiljshus trots att det inte speglar efterfrågan, säger han i podden.
Kommunen har fel incitament
Han diskuterar även det faktum att det i vissa attraktiva kommuner byggs mycket färre bostäder än det finns efterfrågan till – och problemet med det kommunala planmonopolet.
– Vad har man missat med det kommunala planmonopolet? Jo, det är ju kommunens incitament. Kommuninvånarna kanske vill saker och ting som inte ligger i samhällets intresse. Det finns en massa mark på Lidingö där man kan bygga bostäder. Men de som bor på Lidingö har inget intresse av det. Jag pratade med en kommunalpolitiker i Lidingö för många år sedan och han sa: ”Jag kan hålla med om att det vore jättebra om vi kunde bygga lite hyresrätter för folk med lägre inkomst. Men skulle vi föreslå det, då skulle vi förlora nästa val, så det är ingen mening med att vi föreslår det”.
– Då måste man säga att kommunerna ska inte ha rätt att göra så, det måste finnas begränsningar i det kommunala självstyret.
– Staten måste inse att av olika skäl gör inte kommunerna det som riksdag och regering bedömer är långsiktigt bra.
Fel incitament – och kortsiktighet
Han ser det också som ett problem att kommunerna ser markförsäljning för bostäder som en kortsiktig affär – vilket leder till för många små lägenheter och för få småhus.
– Om man tänker på vad som blir bra för samhället om vi tittar 10, 20, 30, 40 år fram i tiden; då tror jag att väldigt många tycker att det är bra att bygga blandat. Men ändå görs det inte. Och då tänker man ju som ekonom att incitamenten är fel eller att det handlar om kortsiktighet.
Han är också inne på att Sverige måste hitta en hållbar lösning för att få fram bostäder till dem som är mest utsatta i dag, en svensk variant av social housing.
– Alla andra länder har ju någon form av förturer i delar av bostadsbeståndet för hushåll som inte riktigt kan hävda sig på den vanliga marknaden. Det är självklart att vi också borde ha det.
– Jag är lite trött på akademiker och andra som sitter och pratar om stigmatisering och sådant. Fråga de berörda människorna! Och det är ju också så att det är inget som tvingar dig att flytta dit. Om du känner att du blir utpekad för att du är fattig så säg nej.
Trött på utredningar som inte leder någon vart
Mer småhus alltså och nyligen utsåg regeringen Stefan Attefall till egnahemskommissionär för att öka byggandet av det ägda boendet.
– Jag är lite trött på utredande av saker och ting som är diskuterade och utredda sedan 20 år tillbaka.
– Det borde bara vara att säga åt kommunerna att planera för mera småhus. Behöver man nån jäkla kommission för det här?
Han är överhuvudtaget trött på utredningar som inte leder någon vart och tror att det beror på de starka intresseorganisationerna i landet.
– Alla de här organisationerna har duktiga, smarta människor som är skickliga på att hitta problem i alla förslag som missgynnar deras intressen. I en sån situation krävs det en stark centralmakt.
– Men politikerna har inte det självförtroendet som krävs för att säga: ”Vi kör.” Det kan jag sakna.
Hans Lind har en bakgrund inom Vänsterpartiet, men har inte haft några uppdrag sedan början av 90-talet.
– Jag räknar mig i någon mening till vänster fortfarande, men om det är någonting jag tycker riktigt illa om så är det vänsterns bostadspolitik. Det är en katastrof att man inte förstår att folk gillar äga och bo i småhus.
Bostadspolitik.se:s Kent Persson kommenterar:
– Hans Lind är minst sagt engagerad, han är erfaren och kunnig – och inte minst modig.
– Hans inställning att hela tiden kunna ompröva sina ståndpunkter när han får ny kunskap är en vädligt klok inställning som flera av oss borde ta till sig.
Om att Hans Lind är vänsterlutad men avskyr vänsterns bostadspolitik:
– Det var speciellt intressant lyssna på. Bostadspolitiskt förespråkar han högerståndpunkter, som det ägda boendet och att han vill blicka ut över världen och ta intryck av olika social housing-lösningar.
– Det var också intressant att höra honom resonera om bristen på politiskt självförtroende. Jag tror att det ligger en del i det, politiken är inte lika förberedd som förr och då blir det lätt utredningar och behöver man utreda så går en mandatperiod fort.
– Vi har hamnat i ett läge där branschen är mer långsiktig än politiken och det är ett bekymmer.