Det blir lättare att nå de politiska målen om man bygger många små lägenheter. I Storstockholm ledde det till skevheter på 1970-talet, och det är likadant i dag. Bättre då att satsa på något där folk faktiskt vill bo, skriver Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på DN Debatt.
Hans Lind, som medverkar på Bostadspolitik.se:s seminarium Bopol Live Hyresrätt den 2 oktober, skriver att under tider med tydliga bostadspolitiska mål i antal bostäder lockas kommuner att bygga många små lägenheter. Detta leder sedan till en backlash då förortskommuner går över till villamattor med risken att vi får nya områden med enbart småhus, som på 70-talet.
Istället förordar Lind ”trädgårdsstadsskvarter” – mindre varianter av ”trädgårdsstäder”, och kommer med två förslag:
# I bostadsförsörjningslagen, som ger direktiv till kommunerna, bör riksdagen skriva in att alla nya förortsprojekt som planeras ska vara blandade – annars ska länsstyrelsen upphäva kommunens plan.
# Kommuner bör ge nya direktiv till pågående planarbeten om att trädgårdsstadskvarter ska byggas i förorterna, i stället för mer av täta områden med bara flerfamiljshus.