Vill ge BID-utredningen nya direktiv

 

Regeringen riskerar med utrednings­uppdraget om obligatorisk plats­samverkan att slå sönder dagens modell som både fungerar och ökar tryggheten i våra bostads­områden, skriver åtta företrädare för fastighetssektorn på SvD Debatt.

Åtgärder i utsatta områden är ett av seminarieämnena i vår nya bostadspolitiska arena i Almedalen och BID:s är en av åtgärderna som kommer att diskuteras på Clarion Hotel Wisby i punkten som hålls på tisdagen (25 juni) klockan 17.00. Läs mer om seminariet här.

Just nu pågår en utredning om att göra platssamverkan (BID:s-samarbeten) obligatoriska. Från fastighetsägarhåll är den dominerande ståndpunkten att samarbeten är bra – men att de måste bygga på frivilliga åtaganden: Läs Kent Perssons ledare från april här.

Nu skriver åtta vd:ar i fastighetssektorn – Anders Holmestig, Fastighetsägarna Sverige, Fredrik Håkansson. Malmgårds. Frida Stannow Lind, Olov Lindgren. Jan Owe-Larsson, Fastighetsägarnas småbolagsråd, Knut Rost, Diös Fastigheter, Maria Petersson, Heimstaden Sweden, Per Ekelund, Victoriahem, Stefan Dahlbo, Fabege, Stefan Ränk, Einar Mattsson och Viktor Mandel, Hemvist – på SvD Debatt om utredningen och sina ståndpunkter.

De skriver: ”Med endast ett halvår kvar tills utredningen ska presentera sina förslag för regeringen, är vi som företrädare för många fastighets­bolag i områden med fungerande och etablerad plats­samverkan mellan kommunen och fastighets­ägarna genuint oroliga för att regeringen är på väg att undergräva en fungerande modell utan att det kommer få några positiva effekter på tryggheten i de områden där de boendes situation behöver förbättras.”

De menar att modellen som finns i dag, som bygger på frivillighet, är framgångsrik och att den riskerar att slås sönder om engagemanget istället ska byggas på tvång.

”BID-samverkan har utvecklats utifrån lokala förutsättningar, vilket innebär att varje område kan anpassa modellen efter sina specifika behov och resurser. Denna flexibilitet är en av de viktigaste framgångs­faktorerna. När människor engagerar sig frivilligt blir resultatet bättre och engagemanget mer långsiktigt och hållbart än om medverkan bygger på tvång.”

Skribenterna vill att regeringen ger utredningen ändrade direktiv. De menar att kommunens engagemang är avgörande för att ett samarbete ska bli framgångsrikt.

”Regeringen bör ge utredaren i uppdrag att se över, identifiera och undanröja hinder i befintlig lagstiftning som skapar osäkerheter för kommuner som vill engagera sig i olika former av plats­samverkan. Det är avgörande för att modellen ska fungera.”

Läs hela inlägget här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.