Sitter din vilja ute i skogen och växer?

 

KRÖNIKA | Politisk vilja måste leda till politiskt genomförande – och uppföljning. Det här sker alltför sällan i dag, menar stadsbyggnadsexperten Kristina Alvendal.

”Politik är att vilja”. Många politiker älskar att citera Olof Palme. Och visst är det så. En av de viktigaste affärsidéerna i den politiska världen är att framföra sin uppfattning och få med sig så många som möjligt på förslagen. Det är de målande beskrivningarna av vilket samhälle vi vill ha som kan attrahera oss människor. Det är berättelserna som gör att vi kan känna oss hemma. Det är en vision om vilken stad Stockholm, Göteborg, Borås eller Söderhamn skall vara i framtiden som skulle kunna bidra till ett gemensamt arbete för att nå dit. Men min egna uppfattning är att essensen i det politiska arbetet även måste inkludera effektueringen av idéer och förslag. Utan en effektiv implementering och ett genomförande står de politiska idéerna sig nästan helt meningslösa. Detsamma gäller uppföljningen som borde vara lika viktig som genomförandet. ”Att vilja något” blir annars det som människor utanför politiken kallar för ”snömos” eller ”politikersnack”.

Allmänt hållna beslut behöver följas upp med handlingsplaner, tidsplaner och nyckeltal

Vad är till exempel ett politiskt beslut i kommunfullmäktige om att ”förkorta tiderna för detaljplanehandläggningen” värt?  Det blir ett av många beslut i samband med en budget som ofta faller mellan stolarna eftersom ansvaret för olika frågor delas mellan olika förvaltningar och nämnder. Som politiskt förtroendevald kan man förstås säga att man absolut tycker att tiden för detaljplaneprocessen är för lång. Vi är många som har hört det. Men har man på riktigt gjort något åt problemet genom att hänvisa till det mer allmänt hållna beslutet i kommunfullmäktige? Svaret är förstås nej – det har man inte.

Allmänt hållna beslut behöver följas upp med handlingsplaner, tidsplaner och nyckeltal. De behöver sedan följas upp årligen för att kunna avgöra om den politiska viljan har haft någon betydelse. Nu invänder förstås de välinsatta i kommunernas och riksdagens dagliga verksamhet att det är tjänstemännen som skall ta fram ”huret” i besluten. Jag menar att även detta är ett politiskt ansvar att fatta beslut om samt att följa upp.

Eller så lever de i tron att deras vilja blivit verklighet. Något som alltför ofta inte är fallet

I mitt arbete med att ta fram expertrapporten ”Ineffektivt stadsbyggande” till regeringens Produktivitetskommission fann jag förvånansvärt många exempel på politiska viljor som aldrig följts upp. Detta leder till att politiken ofta lever i tron att problemen de fattat beslut om att lösa är lösta. Eller så lever de i tron att deras vilja blivit verklighet. Något som alltför ofta inte är fallet.

När det gäller lagstiftning är det mer regel än undantag att uppföljning inte sker. Det är anmärkningsvärt. Framför allt eftersom förslag till riksdagen ofta föregås av politisk förhandling. Det kan få till följd att två av fyra förslag för att åtgärda ett problem blir bortförhandlade och därför genomförs bara två av förslagen. Om detta beslut sedan verkligen leder till att lösa problemet eller om det tvärtom leder till nya problem följs sällan upp av politiken. Problemet är så att säga löst utifrån ett politiskt perspektiv när en lagändring skett. Beslutsfattandet går vidare till nästa problem.

Det är i detaljerna som djävulen sitter

Här har alla som befinner sig utanför politiken ett viktigt ansvar att återkoppla till politiken. Det är också något som jag vet att politiskt förtroendevalda förväntar sig och önskar.

Då behovet av att politiken även ansvarar för effektueringen av besluten är påtaglig ökar behovet av information och kunskap om hur det skall gå till. Det är i detaljerna som djävulen sitter. Det innebär att det är vi som sitter på information och kunskap som måste ansvara för att den kommer politiken till del. Hur många gånger har jag inte mött företrädare från fastighetsbranschen som inte ser något behov av att träffa politiska företrädare. Och framför allt inte ser behovet av att framföra information eller upplysningar som kan vara avgörande för att stärka politiken i besluten om att införa till exempel en maxtid för hur lång tid en detaljplan skall få ta. Eller hur en ekonomisk kalkyl ser ut för bostadsprojektet som inte går att genomföra med nuvarande markprissättning.

Låt oss gemensamt ta ansvar för att den politiska viljan kan omsättas till handling och inte växa till en snömossamling i skogen

Fastighetsbranschen har stor tilltro till politiken, som i sin tur ofta ser som sin uppgift att vilja men inte alltid veta hur. Detta får mig att minnas en situation när jag var liten och var hos dagmamman, som det hette då. Jag minns förstås inte riktigt vad det var jag argumenterade för och vad det var jag ville göra. Jag minns dock svaret ordagrant: ”Din vilja sitter ute i skogen och växer”.

Låt oss gemensamt ta ansvar för att den politiska viljan kan omsättas till handling och inte växa till en snömossamling i skogen.

Kristina Alvendal
Samhällsbyggare och stadsbyggnadsexpert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.