LEDARE | Strutsmentalitet råder fortfarande kring markpriserna.
Staten behöver gå in och ta större ansvar för bostadsbyggandet och kompetensförsörjningen.
Inför ett Bostadskliv för regioner och kommuner.
I morgon onsdag är det åter dags för Bopol Live i Stockholm. Vi är många som ser fram emot intressanta diskussioner om hur vi går från ord till handling. För under 2024 kommer mycket att ställas på sin spets i vår bransch. Kommer det att vända? Klarar företagen att ställa om? Kan hushållens köpkraft stärkas? 2023 var ett tufft år men än så länge ser jag tyvärr ingen vändning.
Alltför ofta blir det ideologisk bostadspolitik som lägger grunden för förslag, vilket brukar leda till kontroversiella meningsskiljaktigheter och omstrukturering vid maktskifte
Jag hoppas på en innehållsrik och konstruktiv debatt om hur vi faktiskt kan hitta lösningar. Alltför ofta blir det ideologisk bostadspolitik som lägger grunden för förslag, vilket brukar leda till kontroversiella meningsskiljaktigheter och omstrukturering vid maktskifte. Men när branschen går på knäna och människor kämpar för att få kalkylen att gå ihop är det inte läge att ställa sig i varsitt hörn. Nu är det hög tid att på allvar hitta en långsiktigt hållbar bostadspolitik.
Staten måste helt enkelt spela en tydligare roll och ta ett större ansvar i denna fråga
Det vi inte har varit beredda att ompröva hittills kan vi heller inte vara beredda att helga. Jag kan ta markpriser som exempel. De avtal som slutits under 2023 mellan tillväxtkommuner och aktörer är inte många. Det råder delade meningar om det är brist på mark som är anledningen, eller värderingen av marken som inte stämmer med verkligheten. Är det någonstans jag upplever huvudet-i-sanden-mentalitet är det när det gäller höga markpriser. Jag har tidigare föreslagit att staten bör ta mer ansvar för att stötta kommunerna i framtagandet av till exempel nya indexmodeller för markprissättning. Modeller som tar hänsyn till förändringar i både kostnadsmassa och intäkter, samt tar med faktorer som räntor, skatter, formfaktor, byggkostnad, nyttjandegrad och regelförändringar. Dessutom behövs modeller för marknadsvärdering. Staten måste helt enkelt spela en tydligare roll och ta ett större ansvar i denna fråga.
Som ett slags bostadskliv för regioner och kommuner
I stället för lika höga markpriser skulle kommunerna kunna ställa andra villkor för att uppnå höga och hållbara ambitioner. Staten skulle kunna ge ett exploateringsstöd till kommunerna för att de ska klara sitt uppdrag med att säkerställa service, vägar och andra allmännyttiga ändamål. Eller ett tekniskt planstöd för att kommunerna skyndsamt ska kunna hantera planarbetet och nödvändiga utredningar. Här kan staten med sin årliga budget bidra med ett investeringsstöd till kommunerna. Som ett slags bostadskliv för regioner och kommuner. Jag är övertygad om att det behövs för att hålla igång bostadsbyggandet. Och för att inte dränera branschen på kompetens.
Avslutningsvis vill jag understryka att jag väldigt positiv till att Boverket fått i uppdrag att ta fram en vägledning för arbete med exploateringsavtal. Utredningen presenteras i juni, men förhoppningsvis kan vi redan under Bopol Live beröra några av de punkter jag tagit upp. Jag ser dem som avgörande för att ta oss ur krisen.
Lina Brantemark
Redaktionsmedlem, Bostadspolitik.se
Affärsutvecklingchef, Obos Kärnhem och Obos Nya Hem