Hotet i norr: ”Nya bostäder får inte ersättas av baracklösningar”

Byggföretagens Christer Johansson och Erik Ranängen ger på Byggindustrin tolv förslag som ska förbättra möjligheten att bygga permanenta bostäder och därmed säkra industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten.

Bopolpodden tog senast i podden med SKR:s Annika Wallenskog upp problematiken med bostadsbristen i de satsande norrländska städerna och riskerna med fly-in-fly-out.

Nu skriver Johansson och Ranängen, som bransch- och föreningsansvariga för Byggföretagen i Västerbotten respektive Norrbotten ett debattinlägg under rubriken ”Nya bostäder får inte ersättas av baracklösningar”.

De ger tolv konkreta förslag, bland andra:

# Förtydliga förbudet mot kommunala särkrav och öka flexibiliteten i detaljplanerna.

# Stärk kommuners möjlighet att avgöra hur stränder nyttjas.

# Sänk trösklarna in på bostadsmarknaden genom en översyn av kreditrestriktionerna.

# Gör det möjligt att väga bostadsbyggande mot riksintressen: Gör samhällsbyggandet i norr till en prioriterad angelägenhet

# Det behövs tydligare politiska åtgärder för tillväxt i norr, kanske en omvänd flyttlasspolitik mot den på 1970-talet eller andra åtgärder.

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.