#172 Erik Elmgren och Anders Holmestig: Tuffaste hyresförhandlingarna någonsin

BOPOLPODDEN | Hyresförhandlingarna är i full gång och för första gången testas den nya Trepartsöverenskommelsen. Men kommer den nya överenskommelsen att överleva den tuffaste förhandlingsomgången parterna har upplevt? Hör ett samtal med Erik Elmgren från Hyresgästföreningen och Anders Holmestig från Fastighetsägarna. Båda vill bevara Trepartsöverenskommelsen, men expertkommentator Lennart Weiss hör något annat mellan raderna.

Anna Bellman är programledare och när vi spelar in avsnittet (onsdag 15 februari) är cirka 35 procent av förhandlingarna är avklarade. De flesta leder till hyreshöjningar på mellan 3,5 och 4,5 procent.

Erik Elmgren, Anders Holmestig och Anna Bellman.

– Det är de tuffaste förhandlingarna hittills, så är det. Det är ett speciellt läge, med en bakomliggande högsta inflationstakt på många år och kostnadskris som drabbar hyresgästerna, som inte får ihop sin hushållsbudget, säger Erik Elmgren.

Trepartsöverenskommelsen, som ingicks i våras av Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta, skulle leda till enklare förhandlingar. Så blev det inte.

Anders Holmestig:
– Det är ett antal faktorer som har gjort att det blivit tuffare. Vi har gjort olika tolkningar av överenskommelsen. Man kan alltid diskutera tajming, men nu ingick vi överenskommelsen när vi gjorde det. Nästa steg är att utvärdera; vad var bra och vad hade kunnat göras bättre?
– Vi har påbörjat utvärderingsarbetet med representanter från de tre parterna, det ska vara klart i maj.

Många uppgörelser utanför överenskommelsen

Hyresförhandlingarna har alltså landat på nivåer som å ena sidan är högre än på många år, men som å andra sidan är för låga för att motsvara de kostnadsökningar som har drabbat fastighetsägarna. Många överenskommelser har gjorts utanför trepartsöverenskommelsen.
Erik Elmgren:
­– Man ska även komma ihåg att många även har gjorts med trepartsöverenskommelsen.
– Det är extremt tuffa tider, det är inte konstigt att det tar tid att implementera en sådan här överenskommelse. I backspegeln kommer vi att konstatera att det blev en tuff start, men det är egentligen inte konstigt när man förhandlar på ett nytt sätt.

Elmgren är samtidigt kritisk till motparternas sätt att tolka avtalet.
– Jag tycker att hyresvärdarna har använt det för mekaniskt, viktat parametrarna och rört sig mot ett slags index. Man ska komma ihåg att överenskommelsen är en grund för lokala förhandlingar – det är inget index.
Anders Holmestig:
– Vi har inte varit mekaniska, däremot har vi tagit fram olika scenarier, som har varit viktiga stöd i förhandlingarna.

Risk för sämre underhåll framöver

Från fastighetsägarnas sida har budskapet varit att de låga höjningarna riskerar att leda till att ägarna skjuter på planerat underhåll.
Erik Elmgren:
– Fastigheter handlar om långsiktigt ägande. Man ska komma ihåg att hyrorna aldrig sjunker. Fastighetsägarna kommer från en guldålder med låga räntor och hyresökningar och inga vakanser. Det är lätt att man glömmer det.

Anders Holmestig:
– Det är klart att höjningarna inte väger upp för kostnadsökningarna vi ser. Mycket beror på kommande år. Det blir tufft i längden om det fortsätter så här i flera år. Vi har förståelse för att det är tufft för hyresgästerna, men långsiktigt måste branschen avkasta tillräckligt mycket för att man ska kunna göra investeringar och attrahera kapital till branschen.

Är hyresgästerna de stora förlorarna?

Kent Persson menade i Veckans Aktuellt nyligen att hyresgästerna i längden är de stora förlorarna på de låga höjningarna, på grund av uteblivna satsningar på deras bostäder.

Erik Elmgren:
– Det finns inga vinnare, bara två missnöjda parter. Hyresgästen betalar en hyra och underhållet ska ingå i hyran. Tittar man på hur fastighetsföretagen mår så ser vi att det i stort sett aldrig är några som går i konkurs. Med de här hyrorna ska de klara av underhåll och bibehållen kvalitet.

Anders Holmestig:
– Det är väl defensivt att prata konkurser. Man ska diskutera vad som är en bra hyresnivå för att hyresrätten ska utvecklas och vara en attraktiv boendeform? Då måste hyresrätten attrahera kapital till branschen.

Lennart Weiss.

Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss kommenterar:

– Det är ett intressant samtal på många sätt, både utifrån vad de säger och utifrån vad de inte säger. Det här är ju två pragmatiker vars intresse är att det rådande systemet ska hålla samman. Men om man lyssnar mellan raderna anar man att det finns spänningar i de egna leden, både inom Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Utfallen i de processerna tror jag får stor betydelse i hur det här kommer att utveckla sig framåt.

– Det är ingen tvekan om att det finns en stor irritation hos fastighetsägarna kring de låga hyreshöjningarna, även hos de allmännyttiga bolagen. Det hör jag varje gång jag träffar en fastighetsägare. Höjningarna hade behövt vara högre för att kompensera någorlunda för kostnadsökningarna.

– Det knakar i leden hos Fastighetsägarna. Många är kritiska och jag tror att flera fastighetsägare kommer att vända förhandlingsordningen ryggen, lämna förhandlingarna och sätta egensatta hyror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.