VECKANS AKTUELLT | Stor besvikelse hos fastighetsägare och Allmännyttan över Hyresmarknadskommitténs första beslut – men de stora förlorarna är faktiskt hyresgästerna, menar vår expertkommentator Kent Persson, som inte håller med Sveriges Allmännytta om LOU – även om det finns enorma problem med de offentliga upphandlingarna. Erik Thedéen verkar fortsätta på Ingves hökaktiga linje och Stadsmissionen levererar en viktig rapport om hemlöshet som både politiker och bransch borde läsa.
Nicklas Tollesson programleder Veckans Aktuellt.
I veckan gjorde Erik Thedéen ett av sina första framträdanden som riksbankschef.
– Bilden stämmer överens med den vi har fått av Thedéen innan. Han verkar fullfölja Stefan Ingves linje. Det sammanfattande intrycket är fortsatt hökaktigt, säger Kent Persson i podden.
Thedéen nämnde att han vill få ett register över hushållens tillgångar och skulder. DI:s ledarsida har argumenterat emot detta, med argumentet att det skulle underlätta för ”en radikaliserad socialdemokrati” att använda registret för att enkelt kunna införa en förmögenhetsskatt.
– Jag tror att ett register hade varit bra. Det hade förstärkt Riksbankens möjligheter att göra rätt analyser över bland annat skuldsättning och räntekänslighet. Om Socialdemokraterna skulle vilja införa en förmögenhetsskatt så har inte det här registret en avgörande betydelse.
Stora problem med LOU
Byggföretagens nya Byggbarometer visar att i 40 procent av de offentliga upphandlingarna i byggsektorn kommer det bara in ett eller två anbud. Sju av tio byggföretag säger att de skulle vara med i fler upphandlingar om det var mindre fokus på lägsta pris och ökad förutsebarhet kring kravställning och uppföljning.
– Byggarna tycker att det är för krångligt och att det är för stort fokus på lägsta pris. Upphandlaren har möjlighet att vikta på andra sätt och de behöver bli duktigare på det. Upphandlarna har för dålig kompetens. Man ska inte kritisera bolagen för att de inte ger sig in, men det finns anledning till självkritik från den offentliga sidan.
Hem & Hyra har gjort en granskning av företag som vunnit offentliga upphandlingar. Den visar att offentliga upphandlingar lockar till sig oseriösa aktörer.
Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännyttor, säger till Hem & Hyra
– Ibland tror man att lagen om offentlig upphandling (LOU) är ett skydd som bidrar till mindre brottslighet i byggbranschen men så är det inte. Tvärtom hade det varit lättare att utesluta någon om vi inte varit tvungna att verka under LOU.
Kent Persson:
– Allmännyttan har ett tag drivit att man vill få bort kravet om att använda offentliga upphandlingar. Jag tycker att det är fel. Jag tycker att upphandlingarna ska vara offentliga så att besluten kan granskas. Kortsiktigt hade det kanske underlättat att undanta dem från LOU, men långsiktigt hade det kunnat vara förödande, på grund av korruptionsrisken.
– Vi behöver mer transparens, inte mindre. Men vi behöver framför att utveckla kompetensen hos beställarsidan.
Oerhört höga avgiftshöjningar för bostadsrättsinnehavare
Bostadsförvaltaren Nabo har gjort en analys som visar att bostadsrättsföreningar behöver höja avgifterna med i snitt 40 procent för att klara av den nya situationen med högre räntor och högre kostnader för underhåll.
– 40 procent är oerhört höga siffror. Och det ligger en övervikt mot nyare föreningar som har valt att belåna sig högt och därmed få en lägre avgift för att locka fler kunder. När räntan nu far iväg är det en ny verklighet och vi får konstatera att boendekostnaderna för alla kommer att öka framöver.
Stor besvikelse hos fastighetsägare – men hyresgästerna förlorare på sikt
Häromdagen skickades det ut ett pressmeddelande om Lindesbergsbostäders nya hyra, 4,4 procents ökning. Det speciella med den här uppgörelsen är att den blev klar efter att Hyresmarknadskommittén fattat beslut. Parterna kunde alltså inte komma överens om beslutet gick till Hyresmarknadskommittén och detta är ett av de första besluten som Hyresmarknadskommittén har fattat i den här avtalsrörelsen.
– 4,4 procent är väldigt lågt. Hela branschen har avvaktat det här beslutet och det är många, både privata ägare och kanske framför allt allmännyttan, som är väldigt besvikna på det här. HMK har inte beaktat Trepartsöverenskommelsen utan helt enkelt lagt ihop Hyresgästföreningens bud och fastighetsägarens bud och delat på två. Allt tyder på att det.
– Nu behöver fastighetsägarna hålla ner sina kostnader, när man inte får i närheten av täckning för ökande kostnader. Sannolikt kommer man att skjuta på renoveringar, minska underhållet – skjuta planerade insatser framför sig. Det sägs att hyresgästerna är de stora vinnarna på det här i och med att de får låga hyreshöjningar. Men jag skulle säga att de åtgärder som fastighetsägarna nu måste vidta gör att hyresgästerna på sikt blir de stora förlorarna i de här uppgörelserna.
I många av de uppgörelser som kommuniceras understryker parterna att uppgörelsen har gjorts utanför trepartsöverenskommelsen.
– Det var stora ord som beskrev överenskommelsen när den ingicks. Hyresgästföreningen jämförde den med Saltsjöbadsavtalet. Nu kan vi konstatera att den inte har gett något avtryck i förhandlingarna. Nu i vår får parterna utvärdera och komma fram till hur man ska gå vidare. Men det ligger nära till hands nu att avtalet helt enkelt dör innan det fick vingar och flög.
Djup oro för kommande år
Sveriges Stadsmissioner har kommit med en ny hemlöshetsrapport som visar att det blir allt svårare för strukturellt hemlösa att få hjälp av kommunerna med bostad. De menar att praxis har ändrats och att kommunerna allt mer låter ekonomin styra socialtjänstens insatser och de skriver också i rapporten att antalet vräkningar ökar.
– Jag har stor respekt för Stadsmissionens engagemang och kunskap. Deras rapporter borde både branschen och politiken ta del av och använda i sitt arbete.
– Det som är djupt oroande är att historien har visat att i sämre tider drar kommunernas socialtjänster in på resurserna. Det här blir bakvänt; det är i sämre tider det behövs mer resurser. Så jag ser med oro på de kommande åren.