DEBATT/SEGREGATION | Nyligen släpptes rapporten ”Så bryter vi boendesegregationen”. Utifrån den genomför vi en serie med debattartiklar om segregation. Här ger Sverigedemokraternas Mikael Eskilandersson sin bild.
Läs om segregationsrapporten här.
Läs del 1 i debattserien, av Karin Ernlund här.
Mikael Eskilandersson:
Det låter enkelt: Att bygga mer småhus och ägt boende i utsatta områden, så stannar människor som får det bättre kvar och området blir lugnare, med mindre kriminalitet. Det stämmer givetvis också till viss del, men tyvärr är verkligheten inte fullt så enkel. Man får inte glömma den påverkan som ett områdes rykte har, på viljan att faktiskt bo där. För varför skulle den som har råd välja det område som är känt för otrygghet, när det finns andra områden kända för trygghet och där man känner större tillit till att ens barn kan växa upp i trygghet?
Däremot är vi skeptiska till att bygga stora hyreskomplex i villaområden som idag är trygga
Vi tror inte heller på tvång, utan givetvis måste vi börja med att skapa blandade områden, men det krävs också stora insatser för att på riktigt ta bort den negativa stämpel som många områden fått. Detta kommer ta tid och det måste vi tyvärr ha med i beräkningarna. Däremot är vi skeptiska till att bygga stora hyreskomplex i villaområden som idag är trygga.
Hetsbyggandet av stora inhumana komplex för förvaring av människor är framvuxen under rödgrönt styre och de bär också huvudansvaret för boendesegregationen. Bostadspolitik med långsiktig hållbarhet kräver flera nya åtgärder för att alla ska kunna bo trivsamt och bra i hela landet. Ansvarsfull planering och underlättande i byggprocesserna krävs i kommunerna. Större krav måste också ställas när det gäller hyresrätter och bostadsområden.
Vid sidan av polisiära insatser behövs också en ansvarsfull migrationspolitik över tid, istället för att hetsbygga fram ytterligare inhumana förvaringsområden
Segregationen syns framför allt i förorter och utsatta områden, där omsättning på lägenheter är större än i centralare delar. Många personer med låg utbildning, i arbetslöshet och med svag hushållsekonomi bosätter sig där det snabbt går att få tag i lägenhet. Utsatta områden har vuxit fram på grund av ansvarslös migrationspolitik utan täckning i samhällsekonomin, i välfärdssystemen eller tillräckligt med bostäder. I risk- eller utsatta områden är också brottsligheten hög och tryggheten låg. Här råder i många fall materiell förstörelse och låg grad av ansvarstagande. Bristen på politiskt ansvar från tidigare styrande partier är häpnadsväckande. Hur kan det få ha gått såhär långt? Vid sidan av polisiära insatser behövs också en ansvarsfull migrationspolitik över tid, istället för att hetsbygga fram ytterligare inhumana förvaringsområden.
Hyresrätter behövs naturligtvis, men det är anmärkningsvärt att den ensidiga bostadspolitiken fått råda så länge och i princip inte ifrågasatts trots att människor i undersökningar uppger att de vill äga sitt boende i mycket stor utsträckning
Planering för en variation av upplåtelseformer, mer småskalighet och småhus ökar trivsel och ansvarskänsla hos de boende. Hyresrätter behövs naturligtvis, men det är anmärkningsvärt att den ensidiga bostadspolitiken fått råda så länge och i princip inte ifrågasatts trots att människor i undersökningar uppger att de vill äga sitt boende i mycket stor utsträckning. För att göra det möjligt att förverkliga drömmen om ett ägt boende driver vi flera förslag. Förmånligt bosparande och bolån bör införas samt det uppstramade amorteringskravet tas bort. Ett ansvar ligger även på kommunerna att tillsammans med fastighetsaktörer planera på ett bra sätt, inte minst planera in flera småhus och ta fasta på vikten av estetiskt tilltalande gestaltning för ökad trivsel. Vi tror på ökat medborgarinflytande i hur arkitekturen ska se ut och att ta fasta på svensk byggtradition. Undersökningar visar även att många tycker om traditionell arkitektur. Vissa områden kan behöva byggas om kraftigt. Blanda upplåtelseformer, bygg småskaligt och fler småhus även i förorter och miljonprogramsområden. Vi tror däremot att befintliga villaområden inte ska trasas sönder. Gemenskap, trivsel och grönytor, även kulturhistoria om det är äldre villaområden, ska värnas. Vi tror inte heller på de rödgrönas investeringsstöd för hyresrätter, utan på förenklade byggregler och byggprocesser för ökat byggande.
Vi tror däremot att befintliga villaområden inte ska trasas sönder
Vi har föreslagit ett nationellt typgodkänt hus vilket förenklar och snabbar på byggandet och möter efterfrågan bättre. Vi vill även se en förkortad enhetlig maximal handläggningstid för byggärenden, vilket förenklar för både byggherrar och kommuner. Fler bygglovsbefriade lösningar behövs och boendemöjligheter behöver skapas i hela landet. Många vill flytta ut från de större städerna. Då är det av vikt med fungerande infrastruktur, att det finns samhälls- och kommersiell service även i mindre orter. Reformerat strandskydd och byggreformer i andra, idag skyddade områden, såsom i riksintresseområden, skulle gynna byggmöjligheterna på landsbygden och göra det möjligt att bygga mer i miljöer där människor vill bo.
Mikael Eskilandersson
Bostadspolitisk talesperson, Sverigedemokraterna