Karin Ernlund (C): Det krävs ett större mått av politisk enighet för att vända år av misslyckanden

DEBATT/SEGREGATION | Nyligen släpptes rapporten ”Så bryter vi boendesegregationen”. Utifrån den genomför vi en serie med debattartiklar om segregation. Först ut: Karin Ernlund, Centerpartiet i Stockholm. 

Att människor trivs, känner sig trygga och inkluderade är själva grunden för en stads välstånd och utveckling. Dessvärre är vi i dagens Stockholm långt ifrån att nå det målet. Bostadsbrist i kombination med segregation skapar istället sociala problem och kriminalitet – otrygghet har fått slå rot istället för trygghet och framtidstro. Det dämpar i sin tur möjligheterna för Stockholm att fortsatt vara den växande och attraktiva stad som lockar människor, företag och besökare från hela världen.

Och för att göra det krävs ett större mått av politisk enighet – både på kommunal och nationell nivå. Först då når vi den långsiktighet som krävs för att vända år av bostadspolitiska misslyckanden

Nyckeln för att Stockholm ska bli detta är att en gång för alla bryta bostadssegregationen. Och för att göra det krävs ett större mått av politisk enighet – både på kommunal och nationell nivå. Först då når vi den långsiktighet som krävs för att vända år av bostadspolitiska misslyckanden.

På den nationella nivån handlar det bland annat om bostadsreformer som bättre nyttjar befintliga bostäder samt en sammanhållen skattepolitik som sänker trösklarna in på bostadsmarknaden. Men låt oss här främst fokusera på vad vi kan göra lokalt.

Järva, Skärholmen och Stockholms andra ytterstadsområden behöver långsiktiga och uthålliga satsningar. Den kommunala politikens fokus framåt måste vara att alla delar av staden ska vara lika trygga och attraktiva att bo och leva i – också våra ytterstadsområden. I vårt förslag till budget vill vi satsa tio miljarder i investeringar i ytterstaden. Satsningen omfattar bland annat byggandet av Järva stadspark med 12 000 bostäder, arbetsplatser, idrott, kultur, tillgängliggörande av det vackra Järvafältet och en förlängning av tvärbanan för att knyta ihop Rinkeby med Kista. Det är ett exempel på hur vi anser att stadsdelar kan byggas ihop och samtidigt utvecklas för att bli mer attraktiva och med blandade upplåtelseformer.

Känslan av att ”bli kvar” tillsammans med upplevelsen av försämrad samhällsservice och att varken välbärgade företag eller personer flyttar in förstärker ett utanförskap som redan finns

Genom fler och bättre bostäder, arbetsplatser och mer idrott och kultur får människor fler möjligheter. Och när möjligheterna finns väljer fler att stanna kvar. En bidragande orsak till den segregation som råder är att många som kan flytta från ett utsatt område också gör det. Känslan av att ”bli kvar” tillsammans med upplevelsen av försämrad samhällsservice och att varken välbärgade företag eller personer flyttar in förstärker ett utanförskap som redan finns.

Ett viktigt verktyg är därför att öka andelen ägda boenden i bostadsområden där hyresrätter dominerar. Dom som har råd och vilja att äga sitt eget boende måste ha möjlighet att bo kvar. Rapporten från Evidens visar tydligt att en nyckel för att bryta segregationen är att det byggs mer ägt boende i områden som dominerar av hyresrätter och här behöver staden vara mer kreativ för att uppmuntra till investeringsvilja från både byggaktörer och enskilda hushåll. Staden behöver också själv investera i from av samhällsservice, infrastruktur och närvaro.

För att överbrygga barriärer mellan grupper i samhället och stadsdelar måste vi göra mer för att bygga ihop Stockholm. Det är så vi bygger en långsiktigt stark och inkluderande stad

Stockholm ska vara en stad med utbud av såväl exklusivare boenden som billiga förstalyor och allt där emellan. Stockholmarna ska antingen kunna äga eller hyra sin bostad. Vi behöver sträva efter denna mångfald i alla stadsdelar – oavsett om det handlar om välbärgade villaområden eller miljonprogramsområden. Här behöver staden spela en aktiv roll genom sin stadsplanerings- och markanvisningspolitik.

För att överbrygga barriärer mellan grupper i samhället och stadsdelar måste vi göra mer för att bygga ihop Stockholm. Det är så vi bygger en långsiktigt stark och inkluderande stad.

Genom en mix av boendeformer, blandade stadsdelar, investeringar och fler överkomliga bostäder kan vi påbörja en brytning av den bostadsbrist och segregation som hotar både framtidstron och Stockholms fortsatta välstånd. För att det ska vara möjligt måste vi alla i politiken släppa våra käpphästar och tänka längre än en mandatperiod. Centerpartiet är beredda att bidra med det.

Karin Ernlund (C)
Vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Stockholm

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.