Balders hyra högre än vid första anblicken?

Fastighetsägarna Stockholm menar att höjningen snarare ligger på 4,75 procent.

På tisdagen meddelade Hyresgästföreningen Stockholm att den första hyresöverenskommelsen var klar: Balder höjer hyrorna med 3,25 procent plus ett ”kristillägg” om 110 kronor i månaden i tolv månader.

Fastighetsägarnas Tomas Ernhagen har gått ut och menat att höjningen är orimligt låg.

Nu har Fastighetsägarna Stockholm skrivit ett förtydligande på Hyresförhandlingsbloggen, där man menar att höjningen är högre än den ser ut vid första anblicken. De skriver:

”Om ombyggnadshyror, kallhyror och hyror över en normhyra på 1 400 kronor, som får ett lägre hyrespåslag, räknas bort uppgår snittet till knappt 3,8 procent. Utöver den generella höjningen tillkommer ett så kallat kristillägg om 110 kr/mån för alla bruksvärdeshyror. Detta tillägg motsvarar, enligt Balder, en hyreshöjning om 1,5 procent. Baserat på en genomsnittlig höjningen på 3,35 procent höjs därmed hyrorna med 4,75 procent under 2023. Balder är av uppfattningen att kristillägget ska permanentas.”

Fastighetsägarna Stockholm yrkar på en hyreshöjning om 9,3 procent. I nuläget sägs det att parterna ligger ”långt ifrån varandra”.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. I själva verket är avtalet lägre än vad det ser ut. Räknas alla förhandlade hyror in blir snittet 2,91 %. Även OM man skulle räkna in det tillfälliga kristillägget (som löper maximalt 12 månader) blir genomsnittet inte högre än 3,76 %.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.