Första hyresöverenskommelsen klar: 3,25 procent plus ”kristillägg”

Hyresgästföreningen och Balder har enats om en ny hyresöverenskommelse för närmare 3 000 lägenheter i tolv kommuner i Stockholm. Höjningen den 1 januari blir 3,25 procent plus ett tillfälligt ”kristillägg” om 110 kronor i månaden under ett år, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Lägenheter med kallhyra samt de högsta hyrorna får lägre procentuella hyreshöjningar, medan de med lägre hyror får högre. Utöver det tillkommer en tillfällig höjning på 110 kronor i månaden under som mest tolv månader. Den tillfälliga höjningen är ett kristillägg för att hantera den nuvarande prisrusningen. Nyproducerade lägenheter får lägre höjningar och inget kristillägg. Räknas de in i genomsnittet så blir det lägre än 3,25 procent.

– En höjning på 3,25 procent blir tung att bära för hyresgäster. Samtidigt är samhällsläget speciellt och den här överenskommelsen visar att Hyresgästföreningen och hyresvärdar kan arbeta tillsammans för att hitta konstruktiva lösningar där båda parter tar sitt ansvar i en svår tid, säger Jonas Carlsson, Hyresgästföreningen region Stockholm.

För nästan alla hyresgäster (95 procent) innebär överenskommelsen att hyran höjs permanent med mellan 100 och 330 kronor per månad nästa år. Därutöver tillkommer det tillfälliga kristillägget på 110 kronor i max tolv månader för dem som inte bor i nyproduktion.

Fastighetsägarna Stockholms yrkande om hyreshöjning ligger på 9,3 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.