”Står nära Ebba Busch, vilket är viktigt” – våra experter kommenterar Andreas Carlson

Bostadspolitik.se:s experter Stefan Attefall, Kent Persson och Lennart Weiss kommenterar utnämningen av Andreas Carlson till bostadsminister. Attefall, som har KD-bakgrund och Persson med M-bakgrund är mer positiva än den S-märkte Lennart Weiss.

Statsminister Ulf Kristersson presenterade på tisdagsförmiddagen Andreas Carlson som ny infrastruktur- och bostadsminister. Carlson kommer att sortera under landsbygds- och infrastrukturdepartementet tillsammans med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) som blir chef för departementet.

Bostadspolitik.se:s chefredaktör Stefan Attefall kommenterar:

– Spännande och klokt att gifta ihop infrastruktur och bostadsfrågor. Andreas Carlson har varit gruppledare i riksdagsgruppen och en av de som förhandlat fram det så kallade Tidöavtalet. Han står nära partiledaren Ebba Busch, vilket är viktigt när det kommer till att få stöd för att få igenom besvärliga frågor i regeringen. Jag känner Andreas väl och vet att han har arbetat en del med infrastrukturfrågor och landsbygdsfrågor, men inte mycket med bostadspolitik. Kristdemokraternas betoning av landsbygdsfrågor och dominans i regeringen på dessa områden kan antyda en prioritering av bostadsfrågor som berör landsbygd och mindre orter.

Några andra kommentarer kring dagens besked från Ulf Kristersson?

– Regeringsdeklarationen innehöll inget om bostadspolitik. Anmärkningsvärt, eftersom den branta nedgången vi kan se i bostadsbyggandet och de stora sociala bostadspolitiska utmaningarna hade varit värt att omnämnas. Nu är det ett blankt papper som den nye bostadsministern ska fylla. Det kan skapa möjligheter, men också att tid krävs för förankring av vilken inriktning politiken ska ta. Ska regeringen genomföra det liggande startlåneförslaget? Amorteringskraven ska följas upp med berörda myndigheter, heter det. Niklas Wykman, M, blir ansvarig för det. Det kommer troligen inte att leda till någon annan slutsats än att allt är perfekt som det är.

Bostadspolitik.se:s expertkommentator Kent Persson:

Jag hälsar Andreas Carlson välkommen som ny bostadsminister och ser fram emot ett gott samarbete och erfarenhetsutbyte.  Andreas Carlson är en erfaren politiker som nu får en viktig portfölj med ansvar för infrastruktur och bostäder. De bostadspolitiska utmaningarna är stora och generellt har partierna inte förberett sig för några större reformer på området. Därför kommer det bli viktigt att Andreas Carlson blir drivande i utvecklingen av regeringens bostadspolitilk.

Några andra kommentarer kring dagens besked från Ulf Kristersson?

– Avsaknaden av bostadspolitik i Tidöavtalet och i regeringsförklaringen oroar. Behovet av bostadspolitiska reformer är stort. Nyproduktionen av hyresrätter riskerar att tvärnita och för att det inte ska ske behöver regeringen agera. Vi ser också att avsaknaden av en sammanhållen social bostadspolitik får allt större konsekvenser. Sverige är ett land med höga välfärdsambitioner, i den ambitionen måste trygga och anständiga bostäder till utsatta ingå. En regering som har ambitionen att lösa samhällsproblem måste ta tag i bostadsfrågan, annars kommer vi få se fortsatt ökat utanförskap med stora negativa konsekvenser.

Bostadspolitik.se:s expertkommentator Lennart Weiss:

– Andreas Carlson är ett oprövat kort, en överraskande utnämning. Men utifrån hans meriter verkar han vara en klok person och en god politiker. Jag kan dock känna en oro i maggropen kring att han – förmodligen utan att inse det – ramlar in i en situation som kommer att bli dramatisk. Jag har inte varit med om en sådan här försämring på marknaden sedan 1990-talet och Andreas Carlson har inte ett år på sig att sätta sig in i situationen. Han har snarare tre månader: Inom sex månader måste han ha vidtagit politiska åtgärder och det kan bli en utmaning. Ett oprövat statsråd och dagens marknadsläge är en ofördelaktig kombination; det krävs en kickstart.
– Och att Andreas Carlson placeras under landsbygds- och infrastrukturdepartementet visar hur lågt prioriterad bostadsfrågan är. Men det är så det har varit i politiken i många år.

Några andra kommentarer kring dagens besked från Ulf Kristersson?
– Andreas Carlson måste samarbeta kring bostadsfrågorna med Niklas Wykman (M), som blir finansmarknadsminister. Det är en begåvad kille som jag har stor respekt för. När det gäller kreditregleringar och annat är Wykman tillräckligt analytisk för att förstå att det kan krävas förändringar när förutsättningarna förändras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.