DEBATT | Ulf Nyqvist, Henrik Friman och Fredrik Olsson skriver inför Socialdemokraternas kongress: ”S-gruppen som ska arbeta mot segregation har pekat ut boendesegregation som det samhällsstörande problem den är och kanske är det nu dags för Socialdemokraterna att fundera på allmännyttans roll för att stoppa segregationsmotorn?”
Utsatta områden och människor som bor i områden som utsätts utgör en samhällsmotor som skapar nya arbeten och tar ett särskilt stort samhällsansvar. Men för varje människa de bär genom utbildning och för varje nytt jobb som de skapar så tappar området medan samhället i stort tjänar. De tätaste delarna av miljonprogrammet byggdes som en segregationsmotor och bristen på reformer har snabbat på den negativa utvecklingen. S-gruppen som ska arbeta mot segregation har pekat ut boendesegregation som det samhällsstörande problem den är och kanske är det nu dags för Socialdemokraterna att fundera på allmännyttans roll för att stoppa segregationsmotorn?
Och det är här ansvaret för “billiga” hyresrätter för hela län och landet tas
Det är miljonprogrammets mest tätbefolkade områden du kommer till om du saknar arbete, bostad och kanske utbildning. Det är där du är välkommen. Områden som ger dig bostad medan du utbildar dig och hittar arbete, områden som finns där om något händer dig men som gör det på egen bekostnad. Det är människorna i dessa områden som tar landets invandringsansvar. Det är inte till en kommun eller förläggning du vanligtvis hamnar, det är till en soffa hos människor som bor i områden som vi missbehandlar. Och det är här ansvaret för “billiga” hyresrätter för hela län och landet tas. En koncentration av hyresrätter i dåligt skick på liten yta.
När människor får arbete, pengar och alternativ flyttar de ofta vidare till områden där husen är finare (inte eftersatta), där gemensamma grönområden är i bättre skick och där du kan köpa en bostad om du så önskar. Södertörns högskola kallar det lyckoparadoxen och den visar tydligt att en av Sveriges viktigaste samhällsmotorer finns i miljonprogrammets mest tätbefolkade och hyresrättstäta områden. Det är här det skapas allra flest nya arbeten, sådana som inte är två befintliga jobb som byter plats. Områden som tar ansvaret och skapar stora samhällsnyttor men som betalar för det dyrt. Varje gång någon med alternativ flyttar ut kommer någon annan som saknar alternativ in.
Om du kan välja tar du inte en lägenhet i förfall, väljer inte grannar som är alternativlösa eller alltid en hyresrätt över ägt boende
Gemensamt för våra mest utsatta områden är att de byggdes segregerade från början med hyresrätten som helt dominerande upplåtelseform och mer tätbefolkade än andra platser, en motor för segregation. Under åren har vi sedan tankat motorn med mer och mer potent bränsle genom att inte ta ansvar för upprustningen som var och är huvudansvaret. Inte förbättrat resurserna varefter områdena blir mer trångbodda och skickat vårt gemensamma samhällsansvar oproportionerligt till människor och områden vi sedan kallar utsatta. Människor trivs inte mycket sämre i dessa områden än i andra men de flyttar för att utvecklingen går åt fel håll. Om du kan välja tar du inte en lägenhet i förfall, väljer inte grannar som är alternativlösa eller alltid en hyresrätt över ägt boende.
FN, EU och alla partier från höger till vänster har slagit fast att boendesegregationen som skapar utsatta områden har täthet, dominerande utbud av hyresrätter och bristande underhåll gemensamt. Ändå har vi fastnat på problembeskrivningen av utfallet och reformpolitiken har uteblivit. Tanken om att allmännyttans hus skall innehålla hyresrätter allena och att den ”billiga”/eftersatta bostaden skapar nytta när den koncentreras till platser som saknar alternativ är en skadlig syn på allmännyttan och hyresrättens viktiga funktion. Nu när Lawen Redar vågar uttala problemens magnitud, är det då dags för reformbeslut om allmännyttans syfte och roll?
- Ägande där det som mest behövs: Ta beslut och ställ krav på en blandning av ägt och hyrt boende i våra tätaste miljonprogramsområden. En blandning som delvis måste ske inom det befintliga beståndet för att det inte ska ta 20+ år att genomföra och bära rimliga boendekostnader. Det kommer aldrig gå att nyproducera billiga bostäder och ägande inom befintligt bestånd är billigare, snabbare och behövs för att stoppa segregationsmotorn. Blanda ägt och hyrt i samma hus.
- En svensk boendestandard: Återta normen om en svensk boendestandard för alla, vi kan inte acceptera att vissa hus är eftersatta så pass att man bor risigt och sedan kallar det “billigt”.
- En allmännytta som inte ramlar ihop: Avkräv en allmännytta som klarar sina nuvarande och kommande kostnader. Man ska inte kunna svara ja på frågan om förvaltningen går bra och nej på frågan om man klarar sin renovering/kommande kostnader. Lika oaktat husens ålder.
- En finansiell egnahemsrörelse: Ge finansieringsstöd till människor framför byggbolag genom en statlig lånegaranti så de som vill och kan ges möjlighet att köpa sin bostad inom den befintliga allmännyttan. Det kostar inget för statskassan och intäkter vid försäljning kan användas för att rusta upp de förfallna husen med hyreshöjningar som bibehåller värdet av överkomliga hyror. Blanda ägt och hyrt i samma hus.
- Vackert: När miljonprogrammet rustas behöver utseende och förvaltningsekonomi ses över samtidigt. Fula legobitslådor med 2–3 våningar i förfall behöver nya våningar för att klara sin ekonomi och de kan göra husen vackra. Att rusta och bygga färdigt med skönhet för ögonen är ett lyft i sig självt.
Ulf Nyqvist, tidigare vd för bland annat Botkyrkabyggen, Telge Bostäder, SKB och HBV. Idag styrelseordförande i Andelsägarbolaget
Henrik Friman, entreprenör med fokus på hållbar affärsutveckling och vd för Andelsägarbolaget
Fredrik Olsson, partner, Andelsägarbolaget och grön debattör med bakgrund som grönt kommunalråd