#265 Cathrine Holgersson: Jag ska vara offensiv

 

BOPOLPODDEN | Hon tar över i en ny och tuff situation – för första gången på länge pratas det i större delen av landet mer om vakanser än om nyproduktion och några allmännyttiga bolag hotas till och med av konkurs. Möt Sveriges Allmännyttas nytillträdda vd Cathrine Holgersson i ett samtal om det nya marknadsläget, hyresförhandlingar, hemlöshet, skyddsrum, LOU och hennes förändringsmandat: ”Styrelsen och presidiet har varit tydliga med att de vill se förflyttningar.” Anna Bellman programleder och Kent Persson kommenterar – och konstaterar att allmännyttan har stora utmaningar.

Anna Bellman och Cathrine Holgersson.

För ett par månader sedan flyttade Cathrine Holgersson från Gävle – och allmännyttiga Gavlegårdarna där hon var vd i 13 år – till Stockholm och vd-rollen på branschorganisationen Sveriges Allmännytta. Från en bostadsmarknad till en annan. 16 år i Stockholms bostadskö och 26 år i SKB:s kö räckte inte för att få en hyreslägenhet i Stockholm, så det fick istället bli ett bostadsrättsköp – men siktet är fortsatt inställt på en hyresrätt i framtiden.
– Jag har aldrig bott i en bostadsrätt förut och en hyresförhandlare på Gavlegårdarna sa att det är den sämsta boendeformen som finns; du är ju i en förening som inte är professionell, men som ändå någonstans ska hantera din ekonomi. Vi tittade ju runt i en del årsredovisningar för olika föreningar såg att det är ganska illa ställt på många håll – så jag förstår vad han menade. Det känns tryggare med en hyresrätt då du vet att den förvaltas professionellt över tid, säger Cathrine Holgersson i podden.

Många tomma lägenheter
Bostadsrättsföreningarna har i många fall drabbats hårt de senaste åren men även många allmännyttiga bostadsbolag det riktigt tufft. Cathrine Holgersson pratar om ett stråk från Småland och uppåt, ”i mitten av landet”, där många kommuners befolkningar minskar och där många lägenheter nu gapar tomma – det rör sig om 8 000 lägenheter och Cathrine Holgersson menar att det känns riktigt illa att hemlösheten är utbredd i vissa städer i Sverige samtidigt som det alltså finns  mängder av tomma lägenheter i andra delar.
– En del av de små bolagen har extremt stor vakans och ligger riktigt illa till. Vi har inte har så mycket invandring just nu och det föds inte heller så många barn, då blir de här kommunerna drabbade. Har du tio procents vakans i ett bestånd på 300–400 lägenheter, då slår det hårt ekonomiskt.

Cathrine Holgersson tar över som vd för Sveriges Allmännytta efter Anders Nordstrand och hon säger att hon har fått ett tydligt förändringsmandat.
– Jag tycker att styrelsen och presidiet har varit väldigt tydliga med att de vill se förflyttningar. Opinionsbildningen ska bli tydligare och jag ska vara offensiv i de frågor som är viktiga för våra medlemmar. Vi ska se över vad vi ska bli bättre på, hur vi ska ge våra medlemmar de bästa förutsättningarna, det är vårt uppdrag.

Staten borde ta mer ansvar för skyddsrummen
En fråga som tyvärr har blivit viktig på sistone rör skyddsrum och här menar Cathrine Holgersson att de allmännyttiga bolagen förväntas ta ett väl stort ansvar.
– Enorma pengar läggs just nu på skyddsrum och de är ju till för alla, inte bara våra hyresgäster. Nästan alla allmännyttor i Sverige har skyddsrum och just nu sker en upprustning som hyreskollektivet betalar. Ska det vara så? Jag menar att det är en nationell fråga som borde planeras och struktureras på ett annat sätt. MSB skulle behöva gå längre i sina åtaganden.

En annan fråga som Sveriges Allmännytta har drivit är att allmännyttiga bolag borde undantas från Lagen om offentlig upphandling.
– Det blir snett konkurrensmässigt. Allmännyttan ska vara affärsmässig och jobba på samma villkor som de privata men LOU leder till enorma fördyringar. Här har vi stått och stampat och inte kommit fram riktigt. Nu ser vi att vi kanske kommer att behöva ta ett steg bakåt för att ta krafttag framåt: Vi kommer inte framåt med att ta bort LOU, då kanske vi behöver titta på hur vi kan förändra regelverket. Sverige har gjort en övertolkning av LOU jämfört med vad man har gjort i övriga Europa. Där kanske vi nu kan ta ett nytag; kanske ska vi ha samma nivåer som man har ute i Europa?

Cathrine Holgersson pratar i podden också om bland annat erfarenheterna från översvämnings- och brandkatastrofer i Gävle, klimatinitiativet och hyresförhandlingarna med den svenska modellen.
– Vi har svagheter också, men jag kan inte se i någon modell i Europa som är bättre.

Kent Persson.

Bostadspolitik.se:s Kent Persson kommenterar:
– Det är en spännande ny på jobbet-intervju. Cathrine har ju en gedigen bakgrund i fastighetsbranschen som vd för Gavlegårdarna under många år.

Angående vakansproblemen säger Kent Persson:
– Hon nämner att det är uppemot 8 000 vakanta lägenheter i allmännyttans bestånd, varav 5 000 som varit vakanta under en längre period. Det är klart att det är en jätteutmaning. De här lägenheterna finns uppenbarligen på andra ställen än där bostadsbehoven finns. Efterfrågan på att bo där är obefintlig eller väldigt låg. Hon var själv inne på att man behöver titta på riva. Det har vi gjort förut i Sverige med hjälp av statliga bidrag och det är mycket möjligt att man behöver titta på det igen.
– Sen är jag inte säker på att staten vill skjuta till pengar där, även om det vore bra.

Kent Persson kopplar samman vakansproblematiken med känslan av otrygghet och att samhället överger de människor som bor i områden med stora vakanser, där underhållet blir eftersatt eftersom det saknas pengar att sköta om underhållet. Det skapar känslan av utanförskap, vilket är en grogrund för rekrytering till kriminalitet.
– Det är en spegel av att vi som samhälle har misslyckats med att hålla ihop Sverige och i den frågan så är bostaden helt central.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.