De nya byggreglerna: Regler och kreativitet – motsättning eller möjlighet?

DEBATT | Boverkets kommande byggregler har fått mycket kritik.
Gustav Källén och Per Ångquist från Archus väljer att se på dem från andra hållet; som ett startskott för en mer varierad och målgruppsanpassad bostadsutveckling.

Kan en lägenhet utan fönster någonsin kallas en god bostad? Frågan kan låta provocerande, men i debatten om Boverkets nya byggregler har just risken för fönsterlösa rum och lägre takhöjder seglat upp som orosmoment. Kritiker varnar för att vi går mot mörkare och trängre hem. Vi väljer att se det från ett annat håll: Är det möjligt att dessa nya regler i stället blir startskottet för en mer varierad och målgruppsanpassad bostadsutveckling?

De ändringar Boverket föreslår syftar till att ge oss som verkar i branschen större handlingsutrymme att uppfylla funktionella krav på egna innovativa sätt

Som ledare inom arkitektur- och samhällsbyggnad vet vi att kreativitet kan födas ur behov och fritt tänkande, snarare än tvång. De ändringar Boverket föreslår syftar till att ge oss som verkar i branschen större handlingsutrymme att uppfylla funktionella krav på egna innovativa sätt. Det innebär att ansvaret hamnar mer på oss – och ärligt talat, där hör det hemma. I stället för att kryssa i varje ruta i en detaljerad regelbok får vi nu chansen att visa vad vår kunskap och kreativitet verkligen kan åstadkomma. Här ser vi en möjlighet att tänka nytt kring hur vi kan skapa bostäder för fler.

En bredare palett av bostadstyper skulle gynna både samhället och individen

Titta på hur vårt samhälle ser ut idag: Behoven på bostadsmarknaden är långt ifrån homogena. Studenter, äldre, barnfamiljer, ensamstående – alla har de olika önskemål och förutsättningar. Ändå har vi länge haft relativt ensidiga bostadslösningar. Med mer flexibla byggregler kan vi öppna dörren för en större variation. Kanske ger det möjlighet att skapa kompakta studentlägenheter som känns luftiga trots få kvadratmeter, och flexibla lägenheter för den växande familjen – utan att något av det faller på regeltekniska hinder. En bredare palett av bostadstyper skulle gynna både samhället och individen.

Regler sätter grunden, men det är vi som bygger huset

Men med frihet följer ansvar. Bara för att regelverket inte längre dikterar varje detalj, betyder det inte att kvalitet blivit oviktigt – tvärtom. Nu gäller det för arkitekter, byggföretag och beställare att gemensamt höja ambitionen. God formgivning hindras inte av regler, och den får heller inte hindras av färre regler. Däremot ställer det högre krav på vårt yrkeskunnande. Vi behöver bevisa att vi kan leverera väl gestaltade, sunda och vackra livsmiljöer, utan att en myndighet pekar ut varje fönsterplacering eller takhöjd. För oss på Archus är form och funktion två sidor av samma mynt – och det är vår uppgift att se till att inga bostäder ritas som “mörka skrubbar” bara för att ansvaret ligger på oss att visa när krav är uppfyllda. Regler sätter grunden, men det är vi som bygger huset.

Att alla inte jublar över förändringarna är förståeligt. Ingen vill se en utveckling där kortsiktiga ekonomiska vinster tillåts gå före människors välmående. Här måste vi vara tydliga: En modernisering av byggreglerna får inte bli en ursäkt för lägre kvalitet, utan ska bli en språngbräda för möjliggörande lösningar. Vi vet att branschens seriösa aktörer tar detta på allvar. Låt oss använda den nya friheten till att utforska ljusinsläpp, flexibila planlösningar och hållbara material – utan att ge avkall på det som gör en bostad trivsam och trygg.

Framtidens byggande formas av oss som vågar tänka nytt och samtidigt värna det som är bestående gott

Vår uppmaning till kollegor i branschen är att omfamna intentionen bakom de nya reglerna. Låt oss visa att innovation och ansvar kan gå hand i hand. Genom samarbete och kunskapsdelning kan vi uppnå det som alla ytterst vill ha: Bostäder där människor mår bra, i städer som utvecklas hållbart. Nya byggregler behöver inte vara ett steg bakåt – de kan bli precis det lyft vi behöver. Diskussionen fortsätter, men en sak är säker: Framtidens byggande formas av oss som vågar tänka nytt och samtidigt värna det som är bestående gott.

Gustav Källén, koncernchef Archus
Per Ångquist, vd Archus Arkitektur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.