#261 Oscar Lavelid: Vi och branschen behöver bli smartare

 

BOPOLPODDEN | Från att välja och vraka – till noggranna prioriteringar.
De senaste åren har verkligheten förändrats för alla som arbetar med bostadsbyggande.
Möt Stockholms byggeneral Oscar Lavelid i ett samtal om markpriser, markanvisningar och nya arbetssätt. ”Byggaktörerna måste bli smartare och vi som kommun måste bli smartare”. Viktor Mandel kommenterar och har en del synpunkter på Stockholms sätt att arbeta. Programledare: Anna Bellman.

Oscar Lavelid och Anna Bellman.

Oscar Lavelid har arbetat inom Stockholms stad sedan 2013, de senaste två åren med den lite speciella titeln byggeneral, som han beskriver som en ”spindeln i nätet”-roll mellan de olika förvaltningarna, politikerna och byggbranschen.
– Det är en stor organisation och det blir lätt att man hamnar i stuprör. Den här rollen är ett sätt att överbrygga dem och försöka se till att alla jobbar i samma riktning.

Ny verklighet – men fortsatt stort behov av nya bostäder
Från en lång period med låga räntor är verkligheten i dag en helt annan och det är svårt att få ihop kalkylerna. Samtidigt finns ett oerhört stort behov av bostäder i Stockholm.
– Vi ser att det finns ett stort behov av bostäder men just nu finns inte marknadsförutsättningarna där. Och det är ju en knepig situation, en jätteutmaning.

Samtidigt lyfter han att det har byggts oerhört mycket i Stockholm – han jämställer det nästan med miljonprogrammet.
– Sedan millennieskiftet har det byggts 100 000 bostäder i Stockholms kommun, en ökning med ungefär en ökning på 20 procent av hela bostadsbeståndet. Befolkningen har ökat med nästan en kvarts miljon invånare, säger Oscar Lavelid.
– Och just nu har vi 100 000 bostäder pågående planering i Stockholm och när det väl vänder, då är vi ganska redo. Jämfört med efter 90-talskrisen ser det mycket bättre ut – då fanns det färre planer så att säga.

Sedan lågräntetiden har arbetssättet förändrats betydligt.
– Vi kommer från ett läge då allt var möjligt, under lågräntemiljön gick det att sälja eller hyra ut vad som helst. Nu är vi inte där längre, så vi måste bli smartare. Aktörerna måste bli smartare och vi som kommun måste bli smartare och välja tydligare, prioritera: Vilka av de här projekten tror vi på? Vilka stora investeringar lägger vi där? Vilka andra projekt tror vi på? Och det här behöver ske i nära dialog med branschen ännu tydligare.
– Vi är i ett läge där vi behöver göra mycket annorlunda jämfört med vad vi gjort tidigare. Med det tar tid, vi har jobbat på ungefär samma sätt i 20–25 år i stan.

Politiken prioriterar allmännyttan

En kritik som har kommit från privata aktörer i branschen är att väldigt många markanvisningar har gått till de allmännyttiga bolagen.
– Ja, där kan man bara konstatera att det är en politiskt styrd organisation. Det handlar om att man tror på allmännyttan som verktyg för bostadsförsörjningen. Så det är en politisk prioritering.

Oscar Lavelid resonerar också bland annat kring den ifrågasatta markprismodellen,  den nya markanvisningspolicyn, frågan om markanvinsingar och annat borde bli mer enhetligt hos kommunerna (det tror han inte på), att det byggdes väl många små lägenheter under lågränteperioden, lyckoparadoxen i utsatta områden och att den kan motverkas av bättre möjligheter till boendekarriärer, fler radhus och townhouses, hur flyttkedjorna kan förbättras – och så vidare.

Bostadspolitik.se:s Viktor Mandel kommenterar:
– Oscar Lavelid har ett viktigt uppdrag. Att samordna Stockholms stad, med mängder av olika intressen, stora förvaltningar och flera kommunala bolag och så politiken på det – det borde vara ett uppdrag som ger en gråa hår. Vi får vara tacksamma över att han finns.
Sedan finns det dock en hel del som Viktor Mandel inte är nöjd med när det gäller Stockholms stads inställning till bostadsbyggandet, som dialogen med kommunen och den nya markanvisningspolicyn:
– Det är vällovligt att det ska bli mer transparent, även om jag är tveksam till om det blir det. Dock kommer den nya policyn leda till att det byggs mindre och det blir dyrare. Man lägger in många nya politiska mål kring i sig positiva saker som man vill att byggandet ska vara ett verktyg för. Men det kommer att leda till dyrare och färre bostäder. Där tycker jag att man krånglar till det helt i onödan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.