DEBATT | Enligt SSCO:s rapport Stockholms studentbudget 2025 går en student i Stockholm i snitt 1588 kronor back varje månad. Detta beror på flera saker men ett av de stora problemen är hyrorna. En genomsnittlig student lägger 36 procent av sin inkomst på boende. Det är mer än befolkningen i stort som lägger 27 procent. Det behövs helt enkelt åtgärder för att studenterna ska ha råd att betala sina hyror, skriver Disa Ahlblom-Berg, ordförande för SSCO – Stockholm studentkårers centralorganisation.
Något som redan finns idag och som skulle kunna underlätta den ekonomiska situationen för studenterna är bostadsbidraget. Rapporten visar dock att bostadsbidraget är relativt okänt bland studenterna, bara 36 procent känner till att det finns. Det visar på att det skulle behövas informationsinsatser från Försäkringskassan som riktar sig till studenter för att öka kännedomen om bostadsbidraget.
Systemet som Försäkringskassan använder för beräkning av bostadsbidrag är inte anpassat efter studenternas situation
Det är dock ännu färre som har blivit beviljade bostadsbidrag, enbart fyra procent av Stockholms studenter enligt våra beräkningar. Detta kan bero på flera orsaker men en av dessa är att systemet som Försäkringskassan använder för beräkning av bostadsbidrag inte är anpassat efter studenternas situation. De baserar det nämligen på ens årsinkomst och för en student som till exempel arbetar heltid under sommaren eller arbetar under våren för att sedan påbörja sina studier till hösten kan detta leda till att man antingen inte blir beviljad eller snabbt blir återbetalningsskyldig. Bostadsbidraget går även enbart att sökas av ungdomar upp till 29 år eller barnfamiljer, vilket exkluderar äldre studenter utan barnansvar. Bostadsbidraget behöver således bli mer flexibelt för att bättre passa studenternas situation.
Rapporten visar även på att nästan hälften av dem som har blivit beviljade blir återbetalningsskyldiga
Hyresgästföreningens rapport Hyresgästernas lägesrapport vintern 2024 visar på en trend där andelen hushåll som enbart består av ungdomar med bostadsbidrag kraftigt sjunkit under en lång tid. Rapporten visar även på att nästan hälften av dem som har blivit beviljade blir återbetalningsskyldiga.
Bostadsbidraget skulle behöva reformeras för att bättre anpassas efter studenterna. SSCO föreslår därför att:
# Det införs en särskild kategori för studenter som omfattar alla åldersgrupper.
# En särskild beräkningsmodell för studenter införs som beräknar halvårsvis med sommarmånaderna borträknade.
# Storleken på bidragsnivåerna anpassas utifrån nuvarande hyresläge.
Disa Ahlblom-Berg
Ordförande, Stockholm studentkårers centralorganisation