#251 Daniel Waldenström: Det är inte de rika som är problemet

 

BOPOLPODDEN | De superrika har inte blivit det på någon annans bekostnad – tvärtom lyfter de upp de fattigaste. Daniel Waldenströms nya bok utmanar tänkandet kring ojämlikhet. Här ger han sin syn på hur kapital och ägande lyfter alla, varför fler borde få möjlighet att äga sitt boende – och varför vänsterprofeten Thomas Piketty har fel.
Anna Bellman programleder och Kent Persson kommenterar.

Daniel Waldenström och Anna Bellman.

Vill du lyssna på podden på Spotify så har du länken här.

Daniel Waldenström är professor i nationalekonomi och programchef för för forskningsprogrammet Skatter och Samhälle vid IFN – Institutet för Näringslivsforskning.
– Forskning är min största hobby, det har det alltid varit, säger han i podden.

Framför allt är han fokuserad på ekonomisk ojämlikhet och budskapet i hans bok Superrika och jämlika är att problemen med ojämlikheten inte är att de rika är för rika – problemet är att de fattiga är fattiga. Detta löser man inte genom att ge sig på de rika – anledningen till att de har blivit rika är inte att de har tagit från de fattiga, tvärtom har de oftast skapat förmögenheter som sedan spiller neråt i kedjorna och är till gagn för alla, även för dem som är längst ner på samhällsstegen.

Tillväxtpolitik är jämlikhetspolitik

– Om vi tittar på dem som är längst ner på skalan; vad är viktigt för dem? Jo, vård, skola och omsorg. Att finansiera det är fundamentalt. Och det bygger på att vi får in skatteintäkter, som kommer från inkomster och vinster i företagen, alltså tillväxt. På det sättet är tillväxtpolitik detsamma som jämlikhetspolitik.

– Det är en av mina huvudpoänger; hur kapital och ägande lyfter alla.

Medelsvenskens förmögenhet har mer än sjufaldigats sedan 1980 och Daniel Waldenström beskriver bostadsägandet som en ”gamechanger” i det.

– Nästan 80 procent av alla förmögenheter är bostäder och pensioner, som vanligt folk äger. Det förklarar också varför inte klyftan har ökat jättemycket trots att vi har fått många miljardärer; för att vanligt folk har hängt med i hög grad.

Han menar att lån och skulder borde ses som möjliggörare och inte bara problem.
– Jag tycker att vi lärde oss väldigt mycket av 90-talskrisen. Sen dess har bankerna blivit mycket bättre på att låna ut. Skulder är egentligen en möjlighetsskapare. De som inte äger någonting som tidigare, men ändå vill köpa en bostad måste låna för att få chansen att göra det. Så att skuldsätta sig är enda möjligheten att komma in på bostadsmarknaden. Det gäller då att bankerna kollar att den som ska låna också kan betala tillbaka och även betala räntor. Så att den kontrollen i banksystemet måste vi ha och vi ska se till att bankerna sköter sig. Och bankerna i Sverige är rätt bra på det.

Bemöter Pikettys tankar

Daniel Waldenström har arbetat med den franske ekonomen Thomas Piketty, som med sina böcker om ojämlikheten har gett ett helt annat perspektiv. Att bemöta Pikettys tankar var en av anledningarna till att Waldenström skrev sin bok.

– Världen har blivit ett mycket jämlikare och rikare ställe. Det är en positiv utveckling för alla som ogillar ojämlikhet och som gillar välstånd. Thomas Pikettys tolkning av det här är att det har skett genom att vi har förstört för de rika. Vi har haft krig som har förstört om rikas kapital. Vi har skatter som har tagit pengar från de rika. Det är enligt honom huvudförklaringarna till att vi har fått mycket jämlikare. Men han har en konspiratorisk syn på välståndskapande och entreprenörskap.

– Utjämningen skedde även i Sverige och Spanien som inte ens var med i krigen.

– Utjämningen skedde för att vi fick en förmögenhetstillväxt hos alla, hos medelklassen, vanliga löntagare – de som tack vare demokrati och tillväxt blev produktivare på jobbet och kunde börja spara. Det första man sparade till då var eget boende och sen sparade man till pensionen. Så vi ser en förmögenhetstillväxt underifrån och Thomas missade det.

– Det är inte så att vi skapar jämlikhet genom att beskatta de som har lyckats utan genom att lyfta de andra så att de också ska få det bättre.

Daniel Waldenström kommenterar i podden också bland annat:

#Debatten kring ojämlikheten; hur den svenska vänstern är ”tämligen faktaresistent” i de här frågorna, medan högern har ”lämnat walkover”.

# Andreas Cervenkas bok ”Fuskbygget”, som har ett helt annat perspektiv på ägt boende och skuldsättning.

# Hyresregleringen, som finns kvar beroende på ”politikernas inkompetens”.

Kent Persson.

Bostadspolitik.se:s Kent Persson kommenterar:

– Daniel Waldenström är en av de mest pålästa i Sverige om ekonomi. Han landar ner i ganska kända slutsatser; rörlighet och frihandel är bra, liksom reformer som gör att befolkningen som helhet blir rikare. Och han argumenterar på ett akademiskt och sakligt sätt.

Kent Persson tycker att det är intressant att Waldenström kritiserar både vänstern och högern.

– Det brukar vara högljutt i debatten om ekonomisk ojämlikhet, men här kommer en bok som bygger på saklighet och forskning. Då är det svårare för vänstern att argumentera emot och det är synd för det här är en debatt som behöver föras. Men vänstern möter inte upp. Men Daniel Waldenström kritiserar ju även högern för att de är för defensiva och jag tycker absolut att han har en poäng där.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.