Fusket kan få ett slut – men det kräver att fler tar ansvar som kostar

 

KRÖNIKA | Fler måste se bredare på fusket och ta till åtgärder även om det är svårt och kostar på. På sikt är jag övertygad om att det lönar sig, skriver Marie Thelander Dellhag.

Nyheter om fusk i bygg- och underhållsbranschen hör tyvärr inte till ovanligheterna. Få var väl särskilt överraskade när Skatteverket nyligen rapporterade om hur två större kontrollinsatser i olika delar av landet visade på fel och brister i en tredjedel av kontrollerna. Inte heller väckte det någon större förvåning när Byggföretagens senaste byggprognos visade att nästan hälften av medlemsföretagen uppger att man i stor utsträckning behöver konkurrera med företag som skattefuskar.

Det slår ut seriösa aktörer, bidrar till att människor utnyttjas, leder till brister i leveransen och innebär att samhället går miste om skatteintäkter. Hur kan det få lov att vara så?

Fusket är utbrett och välkänt. Det slår ut seriösa aktörer, bidrar till att människor utnyttjas, leder till brister i leveransen och innebär att samhället går miste om skatteintäkter. Hur kan det få lov att vara så?

Svaret är förstås att det är för lätt att fuska, det är för svårt att upptäcka och för billigt att komma undan med. Fusket lönar sig alltså. Åtminstone så länge tillräckligt många agerar för lite eller inte alls. Det finns flera verktyg som måste till för att stävja problematiken och myndigheter som Skatteverket bär en stor del av ansvaret. Byggmarknadskommissionen, som jag själv också var ledamot i, arbetade för ett par år sedan för att identifiera lösningar på problemen inom byggbranschen under ledning av Stefan Attefall. Det ledde till ett antal viktiga förslag på lagskärpningar och regeländringar, bland annat vad gäller att minska sekretess mellan myndigheter. Men i den här texten tänkte jag fokusera på byggherrarnas och uppdragsgivarnas ansvar. Lyckligtvis ser vi ett växande intresse för frågorna, bland annat genom att fler bolag ansluter sig till samarbetet Rättvist byggande som syftar till att stoppa oriktigheterna genom att engagera och utrusta beställarna. Men det krävs mer.

Flera olika typer av avtal och arbetsplatser behöver därför granskas

För det första vill jag hävda att vi måste bredda uppmärksamheten. Fusket är väl utbrett såväl inom nyproduktion och underhåll som tjänstebranscher, exempelvis inom städ och trädgårdsskötsel. Flera olika typer av avtal och arbetsplatser behöver därför granskas.

När vi på MKB, som årligen satsar miljardbelopp på underhåll och nyproduktion, började göra djupare kontroller för några år sedan blev det ännu tydligare hur stort problemet faktiskt är. Redan tidigt visade våra fördjupade kontroller både på brister på byggarbetsplatser och i bolagen vi anlitade. Med hjälp av specialistkompetens har vi fått syn på nya saker i den löpande granskningen av underhållsprojekt, skötselentreprenader och nyproduktionsprojekt. Dessutom blev det smärtsamt tydligt att fusket som förekommer på många håll är väldigt svårt att upptäcka. Långa leverantörsled är vanligt förekommande och är ett tillvägagångssätt för att minska kontrollmöjligheterna. Särskilt om underleverantörer ett antal steg längre ner i kedjan visar sig finnas i andra länder. Det är problem som kräver lagstiftarnas uppmärksamhet.

För att lyckas måste det finnas kraft och betalningsvilja att genomföra något idag som kanske ger resultat först längre fram – det kräver mod

Men trots svårigheterna kan vi som beställare göra en hel del. Sedan starten 2021 har vi på MKB genomfört över 300 arbetsplatsrevisioner under såväl dagtid som helg och natt. På de kontrollerna har över 1 300 personer kontrollerats bland annat gällande ID-handling och skyddsutrustning. Det har resulterat i att vi har hävt byggentreprenörskontrakt och att personer och föranmälda underentreprenörer har nekats att arbeta i våra projekt på grund av uppdagade brister. Samtidigt är vi övertygade om att vi inte har upptäckt allt. Det är alltså ett omfattande jobb att göra rent hus och det kräver förstås nya arbetssätt och extra resurser att systematiskt granska och åtgärda de problem som vi stöter på.

För att lyckas måste det finnas kraft och betalningsvilja att genomföra något idag som kanske ger resultat först längre fram – det kräver mod. Men det kommer löna sig på sikt, det är jag övertygad om.

Marie Thelander Dellhag
Vd, MKB

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Bra att fortsätta med arbetet att motverka bla fusk på byggarbetsplatserna. Undertecknad anlitades av MKB och HSB Malmö år 2000 såsom projektansvarig för byggnationerna i V:a Hamnen, fusket var utbrett och medförde stora återbetalningar till oss och vi konstaterade att uppmärksamheten liksom skickligheten och kunskapen var viktiga vid upphandlingar.

  2. Det är lätt att skära i kött som inte gör ont.
    Problemen är att de inte gör mer än att skära bort ruttet kött…
    Om resultatet ska ske på riktigt, krävs att skära bort de vitala organ som möjliggör att köttet får ruttna..

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.