Professor Daniel Waldenström och Jacob Lundberg, doktor i nationalekonomi föreslår i ett inlägg på DN Debatt en omläggning av skattesystemet.
Huvudpunkten är att de vill slopa den statliga skatten, för att på så sätt ge människor incitament för att arbeta mer och i slutändan dra in mer pengar till statskassan.
De föreslår också en rad ändringar i skattesystemet för att finansiera den slopade statliga skatten.
De skriver: ”Vi bedömer att en avskaffad statlig inkomstskatt skulle betala för sig självt på sikt genom dessa beteendeförändringar, men det finanspolitiska regelverket tillåter inte att sådana dynamiska effekter används som finansiering. Därför presenterar vi här ett finansieringspaket som täcker hela intäktsbortfallet på 64 miljarder.”
De vill då bland annat ta bort både rot- och rutavdragen (vilket de räknar med skulle generera 20 miljarder) och sänka ränteavdraget från 30 till 22 procent (9 miljarder).
De skriver:
”Även bostäder är skattegynnade. Ränteavdraget ligger kvar på 30 procent, samtidigt som reavinster bara beskattas med 22 procent och konsumtionsnyttan av boendet beskattas mycket lågt. Vi inser att höjd fastighetsskatt är politiskt dödfött och föreslår i stället sänkt ränteavdrag från 30 till 22 procent – vilket höjer räntekostnaden ungefär motsvarande Riksbankens senaste sänkning.”
”Vilka blir då fördelningseffekterna av reformen? Vårt förslag ger definitionsmässigt sänkt skatt för den miljon svenskar som har högst förvärvsinkomst under ett år. Vårt finansieringspaket träffar främst höginkomsttagare. Det är de som gör de största rot- och rutavdragen, är utländska experter, löneväxlar, har större pensionstillgångar och högre bostadslån.”