Behovet av häktes- och anstaltsplatser väntas öka, bland annat som en följd av regeringens åtgärder inom det kriminalpolitiska området. Utredaren Kathrin Flossing Wiklund har nu lämnat förslag på en rad åtgärder som ska bidra till en snabbare utbyggnad av häkten och anstalter.
– Utredaren har lagt fram ett antal förslag som syftar till att fler häkten och anstalter ska kunna byggas, och det på ett snabbare och mer kostnadseffektivt sätt. Detta är nödvändigt för att möta Kriminalvårdens platsbehov. Regeringen arbetar för att förenkla och förbättra relevanta regelverk och korta ledtiderna i plan- och byggprocessen. Vi kommer nu att gå igenom utredarens förslag, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
– Regeringens omläggning av kriminalpolitiken gör att fler kommer sitta i fängelse och under längre tid än idag. Samtidigt är beläggningssituationen på häkten och anstalter redan mycket ansträngd, och vi behöver göra vad vi kan både på kort och på lång sikt för att öka Kriminalvårdens kapacitet. Jag välkomnar utredningens förslag och ser fram emot att ta del av remissinstansernas synpunkter, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
Kriminalvården bedömer att antalet häktes- och anstaltsplatser behöver tredubblas till 2033. Detta innebär en mycket kraftfull expansion från dagens 9 000 platser. Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att Kriminalvården ska ha goda chanser att expandera, bland annat genom stora ekonomiska anslag och en långsiktig plan för utbyggnad. Ett viktigt steg för att underlätta utbyggnaden av häkten och anstalter är kortare ledtider i plan- och byggprocessen och enklare och förbättrade regelverk.
I mars 2024 tillsattes en utredning för att undersöka möjligheterna att ändra vissa bestämmelser i plan- och bygglagslagstiftningen i syfte att underlätta och snabba på byggandet av häkten och anstalter.
Bokstavsutredaren Kathrin Flossing Wiklund lämnar nu i promemorian En snabbare utbyggnad av häkten och anstalter (Ds 2024:25) en rad förslag på lagändringar för att råda bot på bristen på häktes- och anstaltsplatser.
Utredarens förslag innebär bland annat att avvikelser och undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen ska kunna ges för att komma till rätta med Kriminalvårdens platsbrist. Vidare föreslår utredningen att ett expertråd för Kriminalvårdens utbyggnad inrättas, och att Boverket får i uppdrag att ta fram en vägledning för plan- och byggprocessen avseende häkten och anstalter.
Utredarens förslag kommer nu att beredas vidare i Regeringskansliet. Förslaget från utredaren är att det nya regelverket ska träda i kraft den 1 december 2025.
Läs hela rapporten här. Några av förslagen:
# Tidsbegränsade bygglov utökas, förenklas och förlängs
För en åtgärd avseende en kriminalvårdsanstalt eller ett häkte får ett tidsbegränsat bygglov ges, om sökanden begär det, det är tekniskt möjligt att återställa platsen eller byggnadsverket och åtgärden uppfyller någon förutsättning för ett permanent bygglov. Ett sådant bygglov får ges för högst tio år. Tiden kan på sökandens begäran förlängas med högst fem år i taget. Den sammanlagda tiden får dock inte överstiga 20 år.
# Permanenta bygglov – fler avvikelser får godtas
För kriminalvårdsanstalter och häkten får bygglov ges för åtgärder som avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser när avvikelsen gäller bebyggelsens omfattning, utformning eller placering.
# Tillfälliga häkten och anstalter ska få byggas i en extraordinär situation
Om brottsligheten ökar i en sådan omfattning att det finns en påtaglig risk för att Kriminalvården inte kan eller väntas kunna i tid bereda fängelsedömda plats i anstalt eller häktade plats i häkte på grund av att platserna i befintliga anstalts- och häkteslokaler inte längre räcker till, och om det behövs för att nödvändiga åtgärder snabbt ska kunna vidtas för att komma till rätta med platsbristen, ska regeringen få meddela föreskrifter om tidsbegränsade undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen. Föreskrifterna ska få omfatta undantag från kraven på att hänsyn ska tas till allmänna intressen, kraven på tomter, allmänna platser och områden för andra anläggningar än byggnader, kraven på bygglov, rivningslov och marklov och bestämmelserna om genomförandet av bygg-, rivnings- och markåtgärder. Föreskrifterna ska vara proportionella i förhållande till de intressen som de bestämmelser som omfattas av föreskriftsrätten avser att skydda och främja.
# Ett skydd som tryggar markförsörjningen bör utredas vidare
Det bör utredas vidare om anstalter och häkten kan få en prioriterad ställning likt den som riksintressena i miljöbalken har. Frågan bör i första hand hanteras inom ramen för redan pågående arbeten på området.
# En förenklad process för byggande av typhus bör tas fram
En förenklad bygglovs- och byggprocess för byggande av typhus för häkten och anstalter bör tas fram.