Make hyresrätten great again!

 

LEDARE | Sveriges tillväxt är beroende av en fungerande hyresmarknad. Men den fungerar absolut inte i dag.
Det är ett enormt samhällsproblem och politikens huvuduppdrag är att lösa samhällsproblem. Nu måste hyresmarknaden prioriteras.

Utan hyresrätten stannar Sverige. Det är tveklöst så att ska den svenska tillväxten kunna fortsätta vara stark så måste hyresrättsmarknaden fungera. I allt högre uträckning gör den inte det. Och förvånansvärt nog bryr sig politiken allt mindre om att få hyresrättsmarknaden att fungera. Det är inte hållbart. Ska de svenska tillväxtorterna kunna fortsätta växa måste det vara enkelt att flytta dit för studenter och arbetskraft och då är första steget in i en ny stad att man hyr sitt boende. För Stockholm, Sveriges ekonomiska motor, är läget akut: Hyresrättsmarknaden där har sedan länge mer eller mindre slutat att fungera.

Drömmar stannar vid att vara drömmar

Det är egentligen väldigt enkelt och logiskt. Stockholm och tillväxtorterna har behov av att kunna erbjuda boende till dem som vill flytta dit. Och de som vill söka sig till dessa städer oavsett om det är jobb, utbildning eller kärleken som lockar vill helst inte göra sitt livs största investering och köpa sitt boende innan man etablerat sig i sin nya stad och känner att man trivs där. Ingången till en ny stad är att kunna hyra sitt boende. Som sagt enkelt och logiskt, men i Sverige fungerar det inte så längre. I de större tillväxtorterna är det svårt att kunna få tillgång till en hyresrätt när man vill flytta dit. Logiken blir i stället tvärtom: Vill man etablera sig i en större stad så får man köpa sitt boende. Det begränsar såväl möjligheten för människor att röra på sig i vårt land som för tillväxten. Den sociala rörligheten, eller enklare utryckt klassresor, blir helt enkelt inte möjliga. För företagen är det förödande. Att locka till sig attraktiv arbetskraft blir mer avhängigt av möjligheten att lösa boendet än själva arbetserbjudandet i sig. En hyresrättsmarknad som slutat fungera begränsar således både människors och det svenska samhällets utveckling. Drömmar stannar vid att vara drömmar.

Att lösa dessa bekymmer är att lösa samhällsproblem, vilket är politikens huvuduppdrag

Ur ett politiskt perspektiv borde detta vara högsta prioritet att lösa. Men det är det inte. Komplicerade regleringar är det ingen som vill ta tag i och lösa. Och den politiska vinsten att lösa outsiders svårigheter att komma in på bostadsmarknaden ger sannolikt inga röster i kommande val. Men. Det är fel tänkt. Att lösa dessa bekymmer är att lösa samhällsproblem, vilket är politikens huvuduppdrag. Att man dessutom skapar bättre förutsättningar för såväl klassresor som en ökad tillväxt borde locka alla partier att komma med lösningar snarare än att fastna i varför det inte går att lösa dem.

Politiken generellt har i stället valt att lägga kraften på det ägda boendet. Inget fel i sig i det. Jag tänker inte medverka till att ställa de olika upplåtelseformerna emot varandra. Tvärtom är det helt avgörande att hela bostadsmarknaden fungerar. Så, politiken borde klara av att genomföra reformer för både det ägda och det hyrda boendet.

Utan nyproduktion av hyresrätter så stannar tillväxten

På kort sikt finns det reformer som politiken skyndsamt borde genomföra för att få hyresrätten att fungera bättre. Låt mig fokusera på tre områden som behöver reformeras:

  1. Skapa möjligheter för klassresor och människor att nå sina drömmar; det görs genom att införa en fungerande social bostadspolitik. Allt börjar nämligen med hemmet. Ges möjlighet för fler att skapa sig ett tryggt hem kommer fler ta sig från utanförskap och in i arbete eller studier. Den sociala rörligheten hänger på att man kan skaffa sig ett boende när man vill flytta till jobb eller studier. Ytterst handlar det om ett införande av finansiellt stöd riktat till utsatta grupper. Här behöver staten via regeringen helt enkelt ta fram riktade bidrag som gör det möjligt för fler att få ett värdigt boende.
  2. Utan nyproduktion av hyresrätter så stannar tillväxten. Svenska tillväxtstäder kan helt enkelt inte fortsätta växa om det inte finns möjligheter att bygga nya hyresrätter. Här finns mängder av förslag för att underlätta för nyproduktionen och en hel del görs. Men den viktigaste reformen är redan utredd och väntar bara på att bli genomförd. Nämligen förslaget om fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter. Med en sådan reform kommer det bli attraktivt att investera i nya hyresrätter igen. Fram till dess kommer få nya hyresrätter bli byggda i Sverige

    Rätta till problemet genom att indexera de årliga hyresjusteringarna

  3. Det måste vara långsiktigt lönsamt att äga och förvalta befintligt bestånd av hyresrätter. Löpande urholkas den lönsamheten. Det leder till att investeringar i det befintliga beståndet skjuts upp eller inte genomförs. Sakta men säkert blir beståndet i allt sämre skick. Risken är uppenbar att detta långsiktigt kommer bli ett av Sveriges större problem. I grunden beror detta på att det kollektiva förhandlingssystemet har slutat fungera. Fastighetsägare får inte kostnadstäckning och det leder till att investeringsviljan sjunker dramatiskt. Rätta till problemet genom att indexera de årliga hyresjusteringarna. Det ger en förutsägbarhet för både hyresgästen och fastighetsägarna. En förutsägbarhet som gör det attraktivt att investera i hyresrätten igen.

Så, make hyresrätten great again, är vägen framåt. Några andra alternativ finns inte

Sverige har en stolt historia av att vara ett land där tillväxt och klassresor gått hand i hand. Sverige har också en stolt historia av att se till att boendet har hållit en hög kvalité och en stor trygghet. En fungerande hyresrättsmarknad har varit en bärande del i den historien. Ska Sverige kunna fortsätta på den vägen framåt så måste förutsättningarna för att investera, äga och förvalta hyresrätter bli mycket bättre än idag. Annars riskeras Sveriges framtid bli sämre än nödvändigt. Så, make hyresrätten great again, är vägen framåt. Några andra alternativ finns inte.

Kent Persson
Vd för Bopol AB, som driver Bostadspolitik.se
Samhällspolitisk chef, Heimstaden

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Svårförståerliga förslag.
    1. Vi behöver en billigare nyproduktion av både hyresrätt och bostadsrätt. Inte en dyrare.
    2. Vi behöver fler OCH billigare bostäder.
    3. Vi behöver nya generella stödsystem, istället för dagens mycket dyra ränteavdragssystem.
    4. Vi behöver lägre hyreshöjningar. Under 2000-talet har hyrorna ökat långt snabbare än den allmänna kostnadsnivån.
    5. Vi behöver hängslen på byggsektorn, finanssektorn och fastighetssektorn.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.