#232 Johan Skoglund: Mindre ängslighet och större långsiktighet

 

BOPOLPODDEN | Efter 37 år på samma arbetsplats och 22 år som vd, har Johan Skoglund nu stämplat ut från JM och ser istället fram emot att låta vädret styra dagarna. Här berättar han om ledarskap i upp- och nedgång, hur han blivit ”hårdhudad utan att vilja det”, varför en återhämtning av branschen kommer att dröja och om trögheten i bostadspolitiken; ”Man pratar om samma frågor i dag som för 22 år sedan”. Han efterlyser mindre ängsliga och mer modiga politiker. Lennart Weiss kommenterar och Anna Bellman programleder.
Johan Skoglund och Anna Bellman.

– Tio procent vemod för att jag slutat och 90 procent bra känslor.
Så sammanfattar Johan Skoglund sina känslor ett par veckor efter att han lämnat JM:s kontor efter ett helt arbetsliv på samma arbetsplats. Efter 22 år som vd, efter 86 lämnade kvartalsrapporter.
– Främst är det egentligen alla spännande projekt vi har byggt och alla duktiga människor som gjort att jag har jobbat där så länge.

Visst finns det vd:ar i branschen som suttit längre, som Sven-Olof Johansson, Hans Wallenstam i den noterade miljön och Stefan Ränk i den privata. Men de har ett stort ägande i sina bolag. Att sitta som tjänstemanna-vd i 22 år är smått unikt för Johan Skoglund.
– Ja. jag har suttit ovanligt länge för att vara det. Men samtidigt har jag haft tre olika ordföranden varit vi är genom olika konjunktur och haft många olika huvudägare. Så det har varit spännande, men jag trodde ju aldrig att det skulle vara vd i så många år.

Men han har ganska länge varit inställd på att sluta vid 62 års ålder.
– Vi har haft som policy på JM att när man är 62 år och har en operativ roll – då ska man inte vara kvar längre, då kan man gå över i en mer senior roll. Yngre medarbetare ska få chansen och man ska inte bli en bromskloss som sitter kvar på sitt jobb för länge.

Ska låta SMHI styra dagarna
Han ser nu fram emot att arbeta ungefär 50 procent med styrelseuppdrag och annat – och i övrigt ”låta SMHI styra dagarna”. Segla om det blir seglingsväder, åka till fjällen om det är läge för det.
– Det finns ju dagar där jag som vd har kommit på jobbet vid 7, har tagit bilen till kontoret, ställt den i garaget, kommit hem sju, åtta på kvällen, har gått 500 steg och inte haft en aning om vad det har varit för väder ute. Och det är lite sorgligt tycker jag, för jag tycker om att vara ute och röra på mig. Så det är det som jag främst ser fram emot nu – att kunna vara ute, andas frisk luft och gå många steg. Åtminstone 10 000 – 15 000 steg om dagen och spela mer tennis.

Under hans 22 år som vd har JM utvecklats.
– Vi har i princip hela tiden varit störst i Norden, samtidigt som vi har haft bäst marginal och de mest nöjda kunderna. Så det är ett väldigt bra kvitto. Sen är jag glad också att vi haft förmågan att utveckla duktiga ledare. Det är många som har jobbat på JM som sen har gjort karriär och börjat på andra företag i branschen.

Samtidigt har bolaget varit med om tre stora svackor då han har tvingats säga upp stora delar av personalen.
– De första två gångerna, IT- och Lehman-krascherna – då vände det tidigare än vi trott och vi hade tagit i lite för mycket med uppsägningarna. Den här gången tog vi inte i lika mycket.

Att säga upp personal var oerhört tufft vid första krisen.
– Det var extremt jobbigt. Andra gången tyckte jag inte alls att det var lika jobbigt. Och det i sig känns ju jobbigt om jag tänker på hur jag är som person och människa. Men som med mycket annat; har man gjort det en gång så blir det mycket lättare nästa gång. Så på något sätt utan att jag egentligen vill det så har jag blivit mer hårdhudad och kontrollerad. Det är ett arbetsuppgift man har att utföra.

Ser lite bättre ut 2024, 2025 och 2026 – men inte upp till normal nivå

Om den nuvarande krisen säger han:
– Nu har det varit tufft över två år. Vi har sett en viss ljusning sedan december. Men det har ju tagit längre tid än vad vi trodde. Men min bedömning är att det ser lite bättre ut under resten av 2024, lite bättre 2025 och lite bättre 2026. Men vi kommer inte vara tillbaka på en normal nivå då heller.

Under Johan Skoglunds vd-period har Sverige haft ett drygt tiotal olika bostadsministrar.
– Det är samma frågor man pratar om i dag som för 22 år sen. Och ofta har man egentligen försvårat för bostadssektorn.

Johan Skoglund efterlyser mer långsiktighet i politiken och jämför med bostadsutvecklarnas verklighet, där det kan ta tio år från markförvärv till inflyttning.
– Politiker har en mandatperiod på fyra år. Först blir de valda och sen tar de något år innan de är på plats. De har sedan två år på sig att genomföra det de har beslutat om. Och sen ett för att förbereda sig inför nästa val. Många gånger har politiker som sin viktigaste uppgift att vinna nästa val, snarare än att genomföra bra förslag för Sverige AB.

Han beskriver en ängslighet hos politikerna.
– Du kan inte vara ängslig när du ska fattas stora genomgripande beslut. Om man ska bygga 500 bostäder i en kommun och 50 procent tycker att det är bra och 50 procent tycker att det är dåligt: Då är det nog väldigt få politiker som genomför det, även om det skulle vara bra för kommunen.

Lennart Weiss.

Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss kommenterar:
– Förutom den här intervjun så har jag också lyssnat på Nima Assadis intervju i Hela Kedjan. Det är två bra intervjuer, som kompletterar varandra.

– Jag har träffat Johan Skoglund i officiella sammanhang många gånger, bland annat i regeringskansliet när vi har träffat statsråd och det har slagit mig hur rationellt och sakligt han har argumenterat. Han har nått fram med sin tydlighet och med sin djupa branschkunskap. Han har aldrig varit arrogant men aldrig heller kompromissat med kritiken han har haft.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.