Hyrorna i stora delar av Stockholms län höjs med 5,9 procent under 2024. Det beslutade skiljemannen Johan Rosén som fick avgöra ärendet efter att förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna brutit samman. Höjningen gäller retroaktivt från den 1 januari.
Tidigare i år fastställde skiljemannen att hyrorna för Fastighetsägarna Stockholms förhandlingskunder i Stockholms stad ska höjas med 5,8 procent från den 1 april i år. När nu besked har lämnats för ytterligare tio kommuner i länet handlar det om en höjning på 5,9 procent från den 1 januari.
Höjningen är långt ifrån den nivå på 12 procent som Fastighetsägarna yrkade på när förhandlingarna inleddes i september 2023. Givet de senaste årens kraftiga kostnadsökningar anser Fastighetsägarna Stockholm att en höjning i den storleksordningen behövs för att fastighetsägare ska kunna bedriva en långsiktigt hållbar förvaltning av sina fastigheter.
– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.
– Det är också bra att skiljemannen inte skjuter fram höjningstidpunkten på det sätt som skedde i Stockholms stad. I det fallet förlorade hyresvärdarna ett kvartals intäkter. Det är inte rimligt med tanke på att vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.
Kommunerna som berörs är Danderyd, Huddinge, Lidingö, Nacka, Nynäshamn, Solna, Sigtuna, Sollentuna, Sundbyberg och Södertälje. Skiljemannen lämnade samtidigt besked om hyreshöjningen på Gotland. Där blev höjningen 5,7 procent från den 1 januari, vilket motsvarade skiljemannens beslut för Norrtälje föregående vecka.
– Att Gotland och Norrtälje hamnade på en lägre nivå är en besvikelse. Vi hade räknat med att de skulle få samma höjning som övriga kommuner. Kostnadstrycket är ju lika tufft i dessa kommuner som på andra håll, säger Nathalie Brard.
Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm, säger:
– Vi är väldigt förvånade över besluten, och förstår inte varför de här fastighetsägarna ska få så mycket högre höjningarna än andra fastighetsägare. Att det är samma resultat i alla kommunerna får oss att undra om skiljemannen har tagit hänsyn till lokala förutsättningar. Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna.